Conferință online și expoziție - „Patrimoniul balnear și de loisir din Banat. Nevoi și soluții”

Conferinta online si expozitie  - Patrimoniul balnear si de loisir din Banat Nevoi si solutii Conferinta online si expozitie  - Patrimoniul balnear si de loisir din Banat Nevoi si solutii

Institutul Cultural Român la Budapesta a organizat,  în 30 octombrie 2020, Conferința online și expoziția Patrimoniul balnear și de loisir din Banat. Nevoi și soluții la Muzeul Comerțului și Turismului din Budapesta, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Comerțului și Turismului din Budapesta, Primăria Buziaș și Primăria Băile Herculane.

Conferința a avut ca principal scop identificarea nevoilor și metodelor pentru promovarea şi valorificarea patrimoniului balnear din Banat, România, o resursă culturală neglijată în ultimele decenii, o analiză realistă a problemelor și a soluțiilor pe care multe dintre ansamblurile balneare din alte țări le-au găsit. Acest schimb de experiență benefic a urmărit identificarea unor soluții sistematice ce pot conduce la adoptarea unor strategii sustenabile. Concluziile conferinței vor fi cuprinse într-un ghid de bune practici, exemple de succes în procesul de revitalizare și promovare a patrimoniului balnear din ambele țări.

Expoziția a prezentat evoluția celor mai importante monumente de arhitectură balneară din Buziaş şi Băile Herculane, constând din băi, hoteluri, cazinouri, vile, pavilioane, sanatorii.


Invitați:

Dana Mihai, director adjunct, Institutul Național al Patrimoniului, București, România

Török Róbert, director adj., Muzeul Comerțului și Turismului din Budapesta, Ungaria 

Eva Kerényi, Muzeul Rimavska Sobota, Slocvacia, expert balnear

Katona Csaba, Institutul de Știința Istoriei din Budapesta, Ungaria

Szilvia Horváth, director adjunct, Rippl-Rónai Museum, Kaposvár, Ungaria 

Dan Nasta, consilier patrimoniu arhitectural balnear, Primăria Băile Herculane, România

Horia Chiruță, inspector management și informare turistică, Primăria Oraș Buziaș, România



Activitățile au făcut parte din proiectul cu același nume, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.