Concert – expoziție ENESCU-BARTÓK

Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Muzeului Național „George Enescu”, organizează miercuri, 28 iunie 2023, ora 18:00, un recital cameral. Repertoriul este inspirat din operele personalităților excepționale ale muzicii secolului XX: George Enescu și Béla Bartók.

Concertul va avea loc la sediul ICR Budapesta și va fi susținut de prim-solistul Operei Române din București, baritonul Ștefan Ignat și pianistul Roman Manoleanu, profesor de pian la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Patru studenți ai Universității Naționale de Muzică București: Simona Bucur – soprană, Lungu Antonia-Maria – mezzosoprană, Coca Ioan – tenor, Cucoș Gabriel – bas-bariton îi vor acompania.

Evenimentul va include și o expoziție dedicată lui Enescu și Bartók, care va cuprinde 24 de panouri foto documentare, de dimensiuni mari, alcătuite din manuscrise, partituri tipărite, afișe, programe de sală, extrase de presă, pagini de corespondență, fotografii, etc. – aflate îndeosebi în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu” și al Arhivelor Bartók din Budapesta.

Conceptul inedit al concertului – expoziție ENESCU-BARTÓK își are inspirația în cele șapte producții ale operei „Oedipe”, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România, de către baritonul Ștefan Ignat. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele – forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc – vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei „Oedipe”.

Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din București în 1995. Între 1995 – 1998, a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg. A fost solist al Teatrului de Stat din Salzburg între 1995 – 1999. Din 1999 este prim solist al Operei Române din București.

A debutat în 1996 ca De Luna în Il Trovatore de G. Verdi, în Germania și Austria.

A participat la o serie de producții în România, întreaga Europă și Asia (Teatru fur Voralberg Bregenz, Festivaluri de Operă în Gars am Kamp și St Margarethen - Austria, Bangkok - Thailanda, Loches și Ramatuel - Franța, Salonic-Grecia, Pedraza - Spania , etc.).

În 1997 a câștigat premiul Guvernului Japoniei în cadrul Concursului Internațional de Canto Voci Verdiane din Bussetto, Italia. În 2002 a primit premiul „Ohanesian” al Forumului Muzical Român, iar în 2003 a primit premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu.

Repertoriul său este complex, printre cele mai importante roluri de operă se numără: Oedipe din Oedipe de G. Enescu, Wotan – Das Rheingold, Wagner, Scarpia – Tosca de G. Puccini, De Luna – Il Trovatore, Jago – Otello, Nabucco, Germont – Traviata, Amonasro – Aida lui G. Verdi.

Din 2003 a participat constant la Festivalul Internațional George Enescu.

În 2011 a primit aprecierea națională prin primirea unui premiu important: premiul VIP pentru cel mai bun cântăreț de operă 2011.

Roman Manoleanu este absolvent al Liceului de muzică „George Enescu”, sub îndrumarea doamnei profesor Lucia Teodorescu, apoi Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof.univ. dr. Viniciu Moroianu, precum şi un stagiu de 2 ani la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles cu Michail Faerman. A urmat cursuri de măiestrie, atât din România, cât și în Europa, cu Andrei Gavrilov, Gottlieb Wallisch, Sándor Falvai, Eliso Virsaladze, Ian Hobson și Tamás Vesmás. A obținut titlul de Doctor în muzică la UNMB sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu.

În prezent este profesor de pian la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și de profesor de acompaniament lied la U.N.M.B., dar și cu cea de scenarist, actor și realizator de spectacol (Un bel di – Beldie 2018, 2019).

A susținut recitaluri de pian, recitaluri de lied universal, numeroase prime audiții de lied românesc în cadrul Festivalurilor Internaționale SIMN, Meridian, Timișoara Muzicală, Vacanțe muzicalela Piatra Neamț, la Ateneul Român, Aula Palatului Cantacuzino, Filarmonica Mihail Jora-Bacău, Filarmonica Dinu Lipatti-Satu Mare, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Filarmonica Banatul din Timișoara, UNMB, AMGD, Muzeul de Artă-Constanța, Haren (Olanda), Bruxelles (Belgia), Viena (Austria).

În 2021 a publicat volumul Studiu de pianistică. Chopin, apărut la Editura Muzicală, București și Articolul Aurel Stroe-Mandala avec une polyphonie d`Antonio Lotti în volumul Prietenii lui Aurel Stroe, apărut la Editura Media Muzica, Cluj-Napoca.

Program:

Béla Bartók, Judita din „Barbă albastră”
George Enescu, Antigona din „Oedipe”

Simona Bucur,soprană


Béla Bartók, Nr. 4,5,7 din „Nyolc magyar népdal”

Ioan Coca, tenor


Béla Bartók, „Cântec popular unguresc”

George Enescu, „Estrene àAnne”

Antonia Lungu, mezzosoprană


Béla Bartók, Nr. 1,2,3 din „Nyolc magyar népdal”

George Enescu, „Schlaflos”

Gabriel Cocuș, bas-bariton


Programul „Oedipe”

Ștefan Ignat,bariton


Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.