Cel mai recent eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online a avut loc în data de 19 ianuarie 2021, în limba ebraică, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv. Evenimentul a inclus prezentarea volumului „Strada Triumfului”, semnat de scriitorul israelian de origine română Dov Hoenig și apărut în traducere în limba ebraică la editura Yedioth în decembrie 2020.
Invitații evenimentului, moderat de Martin Salamon – director ICR Tel Aviv, au fost autorul romanului, Dov Hoenig, și Keren Neizer-Cohen, cadru didactic, jurnalistă și critic literar israelian.
Inspirat de propria copilărie și adolescență în România, „Strada Triumfului” reprezintă primul roman semnat de Dov Hoenig, editor de film și scenarist celebru în rândul cinematografiei hollywoodiene, unde a lucrat cu regizori precum Michael Mann sau Andrew Davies. Vorbind despre diferența dintre cariera sa ca editor de film și activitatea literară, Dov Hoenig a mărturisit că „pentru un scriitor este mult mai greu pentru că începe de la o pagină albă. Editorul pornește de la un material pe care îl primește de la regizor, pe când scriitorul se confruntă cu provocarea de a începe de la zero”. Întrebat despre procesul de creație pentru acest roman, autorul a declarat că una dintre provocările sale a fost începutul cărții, „mă întrebam mereu cum să încep romanul, care să fie prima propoziție a acestuia”.
Romanul spune povestea tânărului Bernard Davidescu în Bucureștii de dinainte, din timpul și de după Al Doilea Război Mondial. Precum un artist, autorul Dov Hoenig creionează lumea bucureșteană a protagonistului, ai cărui părinți sunt originari din Fălticeni, adolescența și experiențele sale sociale în umbra războiului, a conducerii generalului Antonescu și a regimului totalitar care a urmat.
Discutând despre perioada istorică în care se desfășoară parte din acțiunea romanului, criticul literar Keren Neizer-Cohen a mărturisit, din perspectiva unui membru al generației a III a de supraviețuitori ai Holocaustului, că aspectul cel mai important pentru a atrage atenția asupra pogromurilor îndreptate împotriva populației evreiești din România și din alte țări, și a prezerva memoria victimelor este acela de a educa tinerele generații și de a transmite mai departe mărturiile familiale și adevărul istoric; „însăși acest eveniment, discuția cu Dov Hoenig pe baza romanului său, aduce în atenția publicului acea perioadă din istoria omenirii, și, în acest fel, oamenii vor continua să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat atunci și poate își vor aminti alte detalii, altfel uitate”.
Romanul a fost publicat în ediție originală în limba franceză în 2018 la editura Robert Laffont din Paris, unde a fost și nominalizat la prestigioasele Premii Stanislas pentru roman de debut.
Întrebat de public dacă experiența sa ca editor de film l-a influențat în activitatea sa ca scriitor, Dov Hoenig a afirmat că „un editor de film trebuie să fie și un bun povestitor pentru a putea alcătui un fir narativ coerent din miile de cadre care îi sunt puse la dispoziție; astfel că această calitate dobândită pe parcursul carierei cinematografice mi-a fost de mare ajutor în procesul de creație literară”.
În încheierea evenimentului, rugat să adreseze publicului câteva cuvinte și în limba română, Dov Hoenig a recitat câteva versuri din poezia „Noi vrem pământ!” de George Coșbuc, învățată în copilăria petrecută în România.
De origine română, Dov Hoenig pleacă în 1947 în Palestina cu ajutorul Mișcării HaShomer Hatzair, și, după o tinerețe petrecută în kibbuțzuri, multiplicând meseriile, fiind când marinar când jurnalist sau critic de cinema, pleacă spre Paris în 1965. Întâlnirea cu Jean Roch îi aduce prima formă de consacrare, lucrând la montarea filmului acestuia,La Chasse au lion à l'arc, selecționat în același an la festivalul de la Veneția. Este debutul unei cariere extraordinare, care îl va face să colaboreze cu diverși regizori din Franța, Israel, Statele Unite, și va genera primirea unor premii importante pentru montajul filmelorUltimul mohican, de Michael Mann,Fugarul, de Andrew Davis. În Israel a colaborat, printre altele, la peliculele "Cazablan" și "Operation Thunderbolt" ("Entebbe") de Menahem Golan, precum și "I love you Rosa", și "The House on Chelouchet Street" de Moshe Mizrahi.