Centrul de Studii Est-Mediteraneene în colaborare cu Institutul Cultural Român Budapesta a organizat o conferinţă publică pe teme de istorie la Universitatea Central-Europeană din Budapesta

Vineri, 28 martie 2014, ora 17.30, în Sala de conferinţe a Universităţii Central-Europene (str. Nádor, nr. 13, 1051 Budapesta), Dr. Ovidiu Cristea a susţinut conferinţa publică „Ştiri, politică şi război: corespondenţa Ţării Româneşti şi a Moldovei cu sudul Transilvaniei” (“News, Politics and War: Wallachian and Moldavian Correspondence with Southern Transylvania”). Conferinţa a fost organizată de Centrul de Studii Est-Mediteraneene (CEMS) în colaborare cu Institutul Cultural Român Budapesta şi a fost susţinută în limba engleză.


Centrul de Studii Est-Mediteraneene din cadrul Universităţii Central-Europene organizează periodic prelegeri şi conferinţe de referinţă pe teme de istorie şi filosofie cu precădere din zona est-mediteraneană a Europei, având invitaţi din întreaga lume. 

Dr. Ovidiu Cristea, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti, din cadrul Academiei Române este unul dintre cei mai importanţi specialişti români în istorie militară, istoria Veneţiei, fenomenul cruciadelor sau heraldică. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti în 1993 şi a obţinut o diplomă de studii universitare avansate la Université Libre de Bruxelles în 1996; de-a lungul întregii sale activităţi de cercetare Dr. Ovidiu Cristea a fost recompensat cu premiul C. C. Giurescu (1997) pentru lucrarea „Bibliografia istorică românească a Mării Negre“, Premiul Nicolae Iorga (2005) pentru volumul „Acest domn de la miazănoapte. Ştefan cel Mare în documente veneţiene inedite”, iar în 2006 cu Premiul Academiei Române pentru lucrarea „Veneţia la Marea Neagră. Contribuţii la stadiul politicii orientale veneţiene“ (2006). În 2003 obţine titlul de doctor în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“.