Caravana din Maramureșul istoric: Peste o mie de copii au luat parte la reprezentații

Caravana din Maramuresul istoric Peste o mie de copii au luat parte la reprezentatii

În luna în care sărbătorim ziua românilor de pretutindeni, Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român a propus trei caravane cu piese de teatru pentru copii, în Maramureșul istoric (6-10 mai 2019), nordul Bucovinei (6-10 mai 2019) și în Timocul sârbesc și cel bulgăresc (20-24 mai 2019).

Proiectul din Maramureșul istoric a fost organizat în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (filiala Transcarpatia), Consulatul României la Solotvino și U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” din București și a inclus cinci reprezentații ale spectacolului Trei fete de împărat și trei băieți de lăudat în școli și case de cultură din cinci localități majoritar românești din raioanele Teceu și Rahău: Apșa de Mijloc, Apșa de Jos, Slatina, Biserica Albă și Strâmtura.

Spectacolul este inspirat din povești și basme românești, cu muzică live, actorii purtând costume cu elemente populare românești. La începutul fiecărui spectacol, actorii au organizat ateliere de teatru în cadrul cărora i-au antrenat pe copii în jocuri adecvate vârstei lor.

Peste o mie de copii s-au bucurat și au cântat alături de tinerii actori, masteranzi și doctoranzi ai U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” din București: Ioana Lixăndroaia, Romina Boldașu, Carmen Gâlcă, Alin Potop, Victor Bădoi, Cristian Jicman și Miruna Șovăială. Dramaturgia și conceptul îi aparțin Bogdanei Darie, iar asistența tehnică a fost asigurată de Andreea Jicman.