„Călătorie muzicală în Grecia, Italia și împrejurimi” – concert la ICR

Calatorie muzicala in Grecia, Italia si imprejurimi - concert la ICR

În data de 16 noiembrie, ora 19.00, la ICR, în Aleea Alexandru nr. 38, va avea loc concertul „Călătorie muzicală în Grecia, Italia și împrejurimi", organizat de Fundația Culturală Greacă și Institutul Italian de Cultură, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Concertul este susținut de Sofia Avramidou (voce), Dimitri Bokolishvili (clarinet) și Sakis Kontonikolas (pian).

În prima parte a programului, Duo Melisma (Sofia Avramidou - voce & aranjament muzical și Dimitri Bokolishvili - larinet) va interpreta cântece tradiționale din diverse țări ale lumii (Grecia, Italia, România, Georgia, Portugalia etc.), în aranjament pentru voce și clarinet, oferind o nouă interpretare sunetelor tradiționale printr-o îmbinare a elementelor lirice și moderne ale muzicii occidentale.

Partea a doua a programului cuprinde recitalul de voce (Sofia Avramidou) și pian (Sakis Kontonikolas), cu piese compuse de Nino Rota, Nicola Piovani și Manos Hatzidakis.

Sofia Avramidou s-a născut în 1988, la Salonic, unde a studiat pianul și teorie muzicală (armonie, contrapunct și fugă). În 2013, a absolvit Secția de Compoziție a Universității Aristotel din Salonic, unde a studiat sub îndrumarea profesorului Hristos Samaras, obținând bursa de merit a Fundației Telloglion. În 2016 a încheiat studiile masterale la Academia Națională „Santa Cecilia" din Roma, clasa profesorului Ivan Fedele, obținând diploma de compoziție cu cel mai înalt calificativ. A fost bursieră a Fundației „Alexandros S. Onasis".

În 2014 a obținut Premiul I pentru compoziția Skin (cvartet de coarde), în cadrul ediției a VI-a a Concursului de Compoziție „Dimitris Dragatakis" organizat de Uniunea Compozitorilor din Grecia, iar în 2016, pentru compoziția VoCx (acordeon și clarinet), a obținut Premiul I la ediția a IX-a a Concursului Internațional de Compoziție pentru Acordeon „Francisco Escudero" din Spania. A participat la numeroase seminarii de compoziție și pian, sub îndrumarea unor personalități precum Beat Furrer, Philipe Manoury, Maurizio Pollini, Yorgos Aperghis, Theodoros Antoniou, Francesco Filidei, Yorgos Hatzinikos ș.a. Compozițiile sale au fost interpretate în Europa și în America: la Bienala de la Veneția, „Auditorium­Parco della Musica" (Roma), „Teatro La Fenice" (Veneția), „Conservatorio di Santa Cecilia", „Santuario della Madonna di Mongiovino" (Panicale), la Boston University, la „Accademia Filarmonica Romana", „Circolo Degli Illuminati'' (Citta' Di Castello) și la „Villa Aurelia ­American Academy", în cadrul ediției cu numărul 51 a Festivalului „Nuova Consonanza". În paralel cu studiile sale de muzică clasică, a urmat cursuri de oud și nai, avându-i ca profesori pe Thymios Atzakas și Hristos Barbas. A participat la workshopul muzical „Labyrinth", susținut de Haig Yazdjian și Omer Erdogdular. Încă din copilărie a fost pasionată și de interpretarea vocală. A colaborat cu numeroase formații muzicale și cu artiști precum Ilias Lioungos, Yorgos Stavrianos, Orfeas Peridis, Manolis Rasoulis, Dulce Pontes, Milva etc.