„Cafeneaua literară” a ICR Tel Aviv – „Capitolul lipsă” de Miriam Yahil-Wax

„Această carte nu este doar o biografie. Este un roman-document care se bazează pe viaţa reală a familiei mele şi pe vremurile cu adevărat turbulente în care aceasta a trăit şi care au fost, pe nedrept, alungate în uitare” – a afirmat Miriam Yahil-Wax, autoarea cărții Capitolul lipsă - Dragoste și dramă în România interbelică, apărută, în limba ebraică, la Editura Carmel și prezentată în cadrul seriei „Cafeneaua online” a ICR Tel Aviv.

Evenimentul, în limba ebraică, a avut loc în data de 23 februarie 2021, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv. Moderată de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, discuția i-a avut ca invitați pe autoarea cărții, Miriam Yahil-Wax, cronicarul literar și de film Dan Romașcanu, istoricul Raphael Vago, precum și omul de teatru Maya Levy-Yaron. De asemenea, evenimentul a inclus lecturi din volumele în limbile română și ebraică, în interpretarea actriței Maia Morgenstern și a autoarei.

Cunoscutul istoric Raphael Vago a apreciat minuțioasa muncă de documentare care a stat la baza acestei cărți ce îmbină datele autobiografice cu ficțiunea. Datorită talentului scriitoricesc al autoarei, cititorul este transpus în atmosfera României interbelice, al cărei context istoric este foarte bine conturat, din punct de vedere politic și social.

Maya Levy-Yaron a vorbit despre inventarea memoriei, o metodă la care autoarea a fost nevoită să recurgă pentru a recrea istoria familială, pornind de la puținele amintiri pe care mama i le-a împărtășit despre tatăl său.

Cronicarul literar Dan Romașcanu a subliniat că romanul „nu este doar o poveste de dragoste, ci și un roman-document care își poartă cititorii timp de două decenii în istoria unei familii evreiești în România interbelică, în timpul războiului și până în anul 1946. Scriitoarea israeliană investighează istoria familiei în căutarea adevărului despre tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. Această căutare dezvăluie nu numai o frumoasă, dar tragică istorie personală, dar și dramatismul unei întregi epoci trăite de generația părinților ei, generația care a trecut prin război și prin Holocaust.” Totodată, Dan Romașcanu a adăugat că această carte vine să umple un gol în istoria evreilor români, a doua comunitate evreiască din punct de vedere numeric în Europa interbelică, istorie care este prea puțin cunoscută publicului larg israelian.

Ediția originală, în limba ebraică, a cărții a fost declarată, de ziarul Haaretz, cea mai bună apariție editorială a lunii noiembrie 2017. Volumul a fost tradus în limba engleză, iar în 2020 a apărut și versiunea în limba română, la Editura Corint.

Miriam Yahil-Wax este o figură cunoscută în lumea teatrală și culturală israeliană, cu un doctorat în teatrologie obținut la Universitatea Stanford, dramaturg și autoare de proză și poezie, lector universitar la Universitatea din Tel Aviv, regizor și director de repertoriu a câtorva dintre cele mai prestigioase teatre din Israel.