"Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, în turneu în Canada

În perioada 20-25 aprilie 2010, spectacolul „Buzunarul cu pâine"de Matei Vişniec, conceput şi interpretat de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, va fi prezentat în Canada, în cadrul unui turneu care va începe în Québec (20 aprilie – Théâtre Petit Champlin) şi va continua în Montreal (21 aprilie, Gesù - Centre de créativité şi 23 aprilie – Pavillon d'Entrepôt) şi Toronto (25 aprilie – Sala Kobayashi a Centrului Cultural Japonez). Spectacolul se va juca în limba franceză în Québec, în limba română în Toronto, iar în Montréal atât în limba franceză (21 aprilie), cât şi în limba română (23 aprilie).
Tur¬neul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia ROCADE, din Montreal.

Spectacolul s-a jucat cu casa înschisă la sfârşitul anului trecut la Riverside Studios din Londra, fiind prezentat şi pe alte scene ale lumii. „Buzunarul cu pâine" a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCo) de la Bucureşti.

"(...) este o piesă realistă. Simplă prin situaţia dramatică, piesa devine universală, în sensul cel mai dureros, prin felul in care se dezvoltă. Morala acestei fabule atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane. Din cauza filozofării excesive pe tema virtuţilor şi frumuseţii acţiunii, personajele mele rămân para¬¬lizate tocmai atunci când ar trebui nea¬părat să acţioneze", spune Matei Vişniec despre „Buzunarul cu pâine".

"De ce Buzunarul? Un text inteligent. Vorbeşte despre noi. Aşa cum suntem. Cinici şi superficiali. Inteligenţi şi penibili. Generoşi şi laşi. Noi cu toate cele ale noastre. Bune şi rele. Într-o lume ingheţată în vorbe. Nemişcată. O lume caraghioasă şi tristă în acelaşi timp. Un text emoţionant. Vişniec undeva între Caragiale şi Beckett. Şi ce atâtea cuvinte!...De ce Buzunarul? Pentru că îmi face pur şi simplu mare plăcere să exist în această piesă." - Oana Pellea

"Poate că toate situaţiile cu care ne întâlnim în viaţa noastră au fost create pentru ca spiritul nostru să se vadă în ele, ca într-o oglindă si să poată deveni, treaptă cu treaptă, întâmplare de întâmplare, mai bun, mai generos, mai înţelept, mai asemănător celui ce ne-a creat. Şi, dacă am înţeles asta, nu văd de ce nu ne-am bucura, nu văd de ce nu am da şi altora bucuria venită odată cu înţelegerea. Buzunarul ...este o astfel de întâmplare, o astfel de înţelegere, deci...Bucuraţi-vă!" - Mihai-Gruia Sandu