Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini

Institutul Cultural Român de la Budapesta, în colaborare cu Central European University în Budapesta (CEU), CEU Open Gallery și Ambasada României în Ungaria, organizează, în perioada 16 mai – 5 iunie 2024, expoziția Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”.

Joi, 16 mai, ora 1200

  • Deschiderea expoziției pentru vizitare la CEU Open Gallery (1051-Budapest, Nádor u. 11). Orar: marți – sâmbătă, 1200–1800

Joi, 23 mai, ora 1800

  • Vernisarea expoziției Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”, la CEU Open Gallery (1051-Budapest, Nádor u. 11). Invitat: Felicia Waldman, curator.

Vineri, 24 mai, ora 1600

  • Conferința „Patrimoniul şi personalităţile unor comunităţi: Bucureştiul și Budapesta sefardă”susținută de Felicia Waldman și Michael L. Miller – CEU Open Gallery (1051-Budapest, Nádor u. 11)

„Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini” reconstruiește parcursul comunității sefarde din capitala României prin intermediul unor documente personale și oficiale, dar și al unei selecții de fotografii din Arhiva Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, CENTROPA, arhiva NOI Media Print și arhivele personale aparținând Ancăi Halfon Mircea, Feliciei Waldman, Ancăi Tudorancea, Irinei Cajal Marin și Sorin Berman, Alberto Modiano și Ovidiu Morar.

Proiectul își propune să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat. Prin fotografii mai vechi și noi și prin materiale de arhivă, panourile expuse documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, așezăminte educaționale și organizații culturale, de care de multe ori au beneficiat și evreii Ashkenazi, veniți în urma lor dar deveniți curând mult mai numeroși, însă cu mai puține posibilități financiare, și chiar românii (prin donațiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Române și Universității din București pentru burse și premii de care au beneficiat multe personalități).

Vineri, 24 mai 2024, de la ora 1600, va avea loc Conferința „Patrimoniul şi personalităţile unor comunităţi: Bucureştiul și Budapesta sefardă”unde doamna Felicia Waldman va fi în dialog cu domnul Michael L. Miller. Evenimentul va avea loc în limba engleză și va fi urmat de o sesiune de Q&A.

Felicia Waldman (dr. în Filosofie la Universitatea din București, 2001) este conferențiar la Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de litere, Universitatea din București și coordonator al Centrului și Programului Goldstein Goren MA în Cultura și Civilizația Ebraică. Este membră de lungă durată a mai multor asociații academice internaționale: Asociația pentru Studiul Naționalităților, Societatea pentru Studii Iudeo-Arabe, Asociația Studiilor Israeliene, profesor invitat la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Al. I. Cuza din Iași și profesor afiliat al Universității Haifa. A publicat 4 cărți și peste 50 de articole și a coeditat 4 volume pe aceste teme. În prezent este șef adjunct al Delegației României la Alianța pentru Comemorarea Holocaustului, membru și fost președinte al Grupului de lucru pentru educație al organizației și membru al Comitetului pentru Genocidul Romilor.

Michael L. MillerMichael L. Miller este directorul Programului Nationalism Studies și co-fondator al programului de Studii Evreiești din cadrul Universității Central Europene din Viena. A absolvit Universitatea Brown, unde s-a specializat în Istoria Europei și Arheologia și Arta Lumii Vechi. A obținut doctoratul în istorie la Universitatea Columbia, unde s-a specializat în istoria evreiască și central-europeană. Cercetările lui Michael se concentrează asupra impactului conflictelor de naționalitate asupra dezvoltării religioase, culturale și politice a evreilor din Europa Centrală în secolele al XIX-lea și al XX-lea. Articolele sale au apărut în Slavic Review, Austrian History Yearbook, Simon Dubnow Institute Yearbook, Múlt és Jövő și The Jewish Quarterly Review. Cartea lui Miller, Rabbis and Revolution: The Jews of Moravia in the Age of Emancipation, a fost publicată de Stanford University Press în 2011. Este unul dintre autorii cărții Zwischen Prag und Nikolsburg: Leben in den böhmishcen Ländern (Vandenhoeck & Ruprecht, 2019), care va apărea în limba engleză sub numele de Praga și dincolo: evreii în Țările Boheme (University of Pennsylvania Press, 20201).