Bookfest revine în forță la Chișinău

Peste 50.000 de cărți de la cele mai importante edituri din România și Republica Moldova, reunite în circa 60 de standuri individuale, îi așteaptă pe cititorii interesați de reduceri și de volume de cea mai bună calitate în perioada 29 august – 2 septembrie 2018, la Moldexpo Chișinău. Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău, aflat la cea de-a treia ediție, sărbătorește în anul Centenarului Marii Uniri cartea scrisă în limba română de pe ambele maluri ale Prutului, Institutul Cultural Român fiind unul dintre organizatorii principali ai evenimentului.

Chișinău e o capitală în care autorii români nu au nevoie de traducere, așa cum autorii de limbă română din acest spațiu nu au nevoie, la vest de Prut, de traducători. Nevoie au, și unii și alții, de cititori, iar ediția a III-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest este un binevenit prilej de apropiere între actorii pieței de carte și public” sunt gândurile cu care așteaptă această ediție doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

Cartea este indispensabilă în dezvoltarea societății”

Dovada cea mai puternică a faptului că o societate se dezvoltă sănătos este aceea că reușim să îmbrățișăm noul și inovația, fără a renunța însă la dragostea pentru ceea ce ne formează ca oameni. Cartea rămâne și azi indispensabilă în dezvoltarea societății, iar lectura în limba română este pentru noi nu doar o datorie culturală, dar și una istorică și identitară. Parteneriatul cu Institutul Cultural Român și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni a făcut posibil la Chișinău acest extraordinar eveniment, iar succesul de care s-a bucurat ne aduce anul acesta deja la cea de-a treia ediție”, rezumă ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Monica Babuc, principalele coordonate ale ediției Bookfest din 2018.

Edițiile anterioare au demonstrat un fapt îmbucurător și anume că dincolo de Prut cartea românească cuvântă și este dorită de cititorii de toate vârstele. Multe sunt argumentele ce vin în sprijinul continuității și permanentizării Bookfest-ului la Chișinău, însă cel mai elocvent argument este mesajul pe care îl transmite cartea românească, care cu siguranță va contura perspectiva unui început de nou centenar pentru români și România”, spune și Nicolae Brînzea, director adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

Din punctul de vedere al editorilor, Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este, pe lângă o sărbătoare a cărții de limbă română, și un foarte bun prilej de a arăta capacitatea lumii editoriale de pe ambele maluri ale Prutului de a coagula actori instituționali relevanți în slujba publicului. „A treia ediție Bookfest la Chișinău este dovada bunei conlucrări între editorii și autoritățile din ambele țări, în beneficiul publicului. Salut faptul că Ministerul Culturii și Identității Naționale a intrat în consorțiul de parteneri chiar în anul Centenarului și sper ca și alte instituții prestigioase să-i urmeze exemplul”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România.

Doi procurori generali vin din prima zi la Bookfest

În prima zi de Bookfest Chișinău, imediat după ora 12, când va avea loc ceremonia de deschidere la care sunt așteptați Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Liliana Țuroiu, președinte a Institutului Cultural Român, Nicolae Brânzea, director adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Grigore Arsene, președinte al Asociației Editorilor din România, publicul din Republica Moldova este invitat la un eveniment editorial excepțional prin calitatea lucrării prezentate și rangul invitaților. Astfel, de la ora 13.15, Procurorul general al României, Augustin Lazăr, va lansa volumul „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural - volum dedicat Centenarului Marii Uniri si Anului european al patrimoniului cultural”, pe care l-a coordonat împreună cu Mircea Duțu și Ovidiu Predescu. Cartea va fi prezentată de invitați de calibru: Eduard Harunjen, procuror general al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, și Alexandru Tănase, fost ministru al Justiției și fost președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova și membru în Comisia de la Veneția.

Calendarul integral al evenimentelor din cadrul ediției Bookfest Chișinău 2018 va fi disponibil pe www.bookfest.ro, dar și pe pagina oficială de Facebook a Salonului Internațional de Carte Bookfest.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va putea fi vizitat zilnic între 10:00 – 20:00.

Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Organizatori: Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.

Parteneri media: TVR Moldova, Publika TV, Publika FM, Moldova 1, Teleradio Moldova