


O poveste extraordinară despre prietenia, de acum opt decenii,dintre un medic evreu din Cernăuți deportat în lagărul de la Mikhailovka, Zaharia Siperstein, și comandantul din lagărul transnistrean administrat de germani, Alfred Grube, precum și una despre o altă prietenie, dintre Isabel Grube, nepoata comandantului german și Suzanna Ruth Raweh, fiica doctorului Siperstein, supraviețuitoare israeliană a Holocaustului. Aceste două prietenii sunt sursele nașterii romanului grafic „Zwei Menschen. Il ponte” („Doi oameni. Podul”) apărut în anul 2024 în limba italiană, prezentat la ICR Tel Aviv în data de 20 martie 2025.
Evenimentul, organizat în cooperare cu Institutul Italian de Cultură din Tel Aviv, a beneficiat de prezența uneia dintre autoarele romanului grafic, Suzanna Ruth Raweh, aceasta fiind intervievată de diplomatul israelian de asemenea originar din România, Amb.Colette Avital, actualmente director al Organizației Supraviețuitorilor Holocaustului în Israel. Cealaltă autoare a romanului grafic, Isabel Grube, a transmis din Germania un mesaj video adresat celor prezenți în sala mare de evenimente a ICR Tel Aviv, în care a evocat împrejurările în care aceste două descendente ale eroilor incredibilei povești s-au descoperit una pe cealaltă, și au pus la cale proiectul literar, menit a fi unul educativ pentru actuala generație tânără.
Directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon a menționat aportul organizației partenere, Institutul Italian de Cultură, la popularizarea în Israel a cărții de benzi desenate în limba italiană, apărută la Editura Voglino din Torino și ilustrată de graficianul din Peninsulă, Max Cambelotti. Cristina Travanini, directoarea Institutului Italian de Cultură de la Tel Aviv, a subliniat rolul educatorilor italieni în domeniul Holocaustului, printre care Suzanna Ruth Raweh – care a trăit timp de peste treizeci de ani în Italia – în conștientizarea ororilor de acum peste opt decenii, mai ales în rândul noii generații.
„Mă număr printre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului, fiind doar copilă când am trecut prin acel iad, iar amintirile Holocaustului încep să mi se şteargă. Cum transmitem aceste amintiri într-o manieră cât mai vie? Cum putem să le descriem nepoţilor acea experiență teribilă, lumea aceea cumplită, astfel încât ei să afle despre toate aceste grozăvii, fără a le ştirbi sentimentul de siguranță și speranța într-un viitor mai bun? – a pus întrebarea Suzanna Raweh, provocată fiind de înterlocutoarea Coletta Avital. – Răspunsul este clar: să nu ascundem nimic. Este mai bine ca fiecare familie să le povestească celor mici prin ce a trecut, să fie spus adevărul cu grijă, echilibrat, decât să fie lăsat copilul într-un gol de cunoaştere. Am speranța că cele publicate de mine – o sumedenie de cărți de copii, precum și acest roman grafic destinat tinerilor adulți – să ajute fiecare familie să dea mai departe urmaşilor propria sapoveste.”
Născută în România în 1938, Suzanna Raweh a fost internată, împreună cu părinții săi, în diferite lagăre de concentrare și de muncă forțată din Europa de Est (Ivangorod, Michailovka, Tulchin) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Familiei i s-a permis emigrarea în Israel în 1958, unde – după studii de literatură și lingvistică engleză la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Suzanna a lucrat în domeniul asistenței sociale, cu accent pe psihiatrie, în domeniul terapiei de cuplu și de familie și în sprijinul psihosocial pentru supraviețuitorii Holocaustului și familiile acestora.
A devenit scriitoare în ziua în care a decis că trebuie să facă ceva mai mult pentru memoria trecutului, să le explice Holocaustul copiilor și adolescenților. Așa a luat naștere cartea pentru copii „La nonna bambina”, care conține mărturia Holocaustului văzut prin ochii unui copil, fiind povestită într-un limbaj simplu și delicat, accesibil copiilor și adolescenților din Italia. După cum mărturisește autoarea, „abia la vârsta adultă m-am hotărât să-mi spun povestea, înainte nu am găsit puterea de a împărtăși cu nimeni experiența mea dureroasă despre lagărele de concentrare naziste și frigul, boala, foamea și setea pe care le-am suferit acolo.”
Evenimentul de la ICR Tel Avivs-a inserat în formatul „gallery talk” lansat de reprezentanță în anul 2024, fiind prezentat în cadrul oferit de expoziția curentă de benzi desenate dela Galeria ICR Tel Aviv,„Imagini din trecut. Holocaustul în România”, concepută și realizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” din București.