Romániai művészek a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválon

Romaniai muveszek a III Roma Hosok Nemzetkozi Szinhazi Fesztivalon

Szeptember 15-én, 18.00 órakor az RS9 Színház, Vallai kertben (1075 Bp., Rumbach Sebestyén u. 9.) a bukarestiGiuvlipen társulatbemutatja aKi ölte meg Szomna Grancsát? című előadást.

A Budapesti Román Kulturális Intézet idén is támogatja a romániai roma színészek fellépését a Roma Hősök Fesztiválon.

A Ki ölte meg Szomna Grancsát? című darab kritikusan áll több témához, a kollektív és egyéni bűnökre egyaránt reflektál, valamint a társadalom és felelősség viszonyát boncolgatja, miközben fontos társadalmi problémákat tár elénk (rasszizmus, szegénység, fiatalkori depresszió és öngyilkosság). Mindeközben azokról a drámai hatásokról is beszél amelyek akkor keletkeznek, amikor a hagyományos közösségek előítéletei találkoznak a szenzációhajhász és felületes médiumokkal.

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál amely 2019. augusztus 24. és szeptember 15. között zajlik – a roma értékeket népszerűsíti az előadóművészetekben, különös hangsúlyt fektet a személyes példákra és történetekre. A fesztiválon németországi, csehországi, romániai és magyarországi roma alkotóművészek munkáival ismerkedhet meg a nagyközönség.

A Giuvlipen Társulat az első romániai független feminista színház; 2014-ben alapította Mihaela Drăgan és Zita Moldovan Mihai Lukács rendezővel. Giuvlipen cigány nyelven feminizmust jelent.

„A Giuvlipen már az alapítása pillanatában eldöntötte, hogy a roma nők életéről szóló történetekre helyezi a hangsúlyt, nem titkolt célja, hogy megerősítse a közösségen belül és a szélesebb társadalomban elfoglalt helyzetüket. Az eddig elhallgatott női szubjektivitásnak a központba helyezésével valódi változás érhető el, és ehhez a művészek teljes odaadása is hozzájárul.”(Laura Sandu – Gazeta de Artă Politică)

„Az esztétikai és érzelmi élvezet egyben politikai is, ugyanis meghaladja a család és a város, a roma és nem-roma társadalom, a férfiak és nők között húzódó határokat és nem utolsósorban átlépi a „színeket” (vagy látszatokat) elkülönítő határvonalakat. (Giovanni Picker – Discover Society)Részletek:

http://independenttheater.blogspot.com/

http://fuggetlenszinhaz.blogspot.com/