Aproape 20 de ani. Noul val al filmului românesc – Seri de film la ICR Budapesta

Aproape 20 de ani. Noul val al filmului românesc  

Seri de film la ICR Budapesta





În anul 2025 se vor împlini 20 de ani de când regizorului Cristi Puiu i-a fost decernat primul important premiu oferit unui film românesc la Cannes, pentru „Moartea domnului Lăzărescu”. Acest premiu a deschis drumul unui șir de capodopere ale cinematografiei românești, numit astăzi „noul val românesc”. În acest context, ICR Budapesta organizează o serie de proiecții de filme românești, la sediul său, cu titlul „Aproape 20 de ani. Noul val al filmului românesc”.

Retrospectiva celor mai importante producții cinematografice ale ultimelor două decenii, premiate și apreciate de public va debuta la sediul ICR Budapesta, de pe strada Izsó nr. 5, sectorul XVI, joi, 8 februarie 2024, la ora 18:00, cu filmul Moartea domnului Lăzărescu. În deschidere, istoricul de film Péter Muszatics va susține o prezentare despre noul val românesc.

Filmul Moartea domnului Lăzărescu a primit treizeci de premii și 14 nominalizări la diferite festivaluri de film, printre care: premiul Un Certain Regard la Cannes, „Silver Hugo” - premiul special al juriului Festivalului Internațional de film de la Chicago, premiul Cea mai bună actriță în rol secundar (Luminița Gheorghiu) la Los Angeles Film Critics Association Awards etc.

Film sinopsis: Un bătrân de 63 de ani - domnul Lăzărescu (Ion Fiscuteanu) – locuiește într-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Simțindu-se rău, bătrânul cheamă salvarea. Până la sosirea acesteia, cere ajutorul vecinilor. Consultându-l și suspectând un cancer de colon, medicul decide să-l interneze. La spital intervin alte priorități și bătrânul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul... Ceea ce părea la început o simplă formalitate - consultarea și supravegherea unui bătrân care a vomat și se plânge de dureri de cap - se transformă într-un coșmar. Pe măsură ce înaintează în noapte, paramedicii conduc prin București, încercând să găsească un spital care să le accepte pacientul a cărui stare se deteriorează alarmant.

Péter Muszatics este istoric de film, scriitor, curator de festival. A studiat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta și la FAMU din Praga. Prima sa carte, Utazás Európa mélyére (Călătorie în adâncurile Europei), a fost publicată în 2016 la Editura Osiris, cu o prefață de John Lukacs, și a fost apreciată atât de critică cât și de marele public. Al doilea volum al său, Bécs, Budapest, Hollywood (Viena, Budapesta, Hollywood) explorează rădăcinile central-europene ale cinematografiei americane. Din 2006 este unul dintre principalii organizatori ai CineFest – Festivalul Internațional de Film de la Miskolc, cel mai mare eveniment cinematografic din Ungaria, din 2010 fiind creatorul și curatorul programului CineClassics, iar din 2017 este curatorul Maratonului de Film Clasic din Budapesta.

În următoarea perioadă, în cadrul ciclului de proiecții, veți putea urmări filme realizate de regizori precum Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Radu Jude și alții. ICR Budapesta își propune să creeze la sediul său un club de film de artă, cu lungmetraje, documentare, scurtmetraje și filme experimentale românești, care cu greu ajung în sălile de cinematograf consacrate.