Apa şi lutul la Veneţia

Vineri, 25 ianuarie, orele 19,00, la Palazzo Correr a avut loc vernisajul expoziţiei „Apa şi lutul", în organizarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti în colaborare cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Sediul IRCCU Veneţia s-a transformat astfel într-o reconstituire creatoare a unui ambient românesc, cu accent pe cele două elemente primordiale – apa şi lutul. Acestea se combină într-un act deopotrivă utilitar şi estetic, dând naştere artefactelor ceramice. Expoziţia de la Veneţia conţine exemplificări ale diferitelor tehnici de lucru, ale ornamentelor şi semnificaţiei acestora, ale tipologiei formale a ceramicii româneşti. Este ilustrată utilizarea vaselor şi a figurinelor de ceramică în ritualurile legate de vârstele omului şi în cele funerare.

Expoziţia a fost prezentată de dr. Paula Popoiu
, director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, secondată de doamna Corina Mihăescu, cercetător, specialist în ceramică, şi de doamna Aurelia Tudor, muzeograf.
După vernisaj, în Noua Galerie a Institutului au avut loc demonstraţii practice de olărit, susţinute de meşterul popular Cornel Sitar
.

Tot din 25 ianuarie, în Campo Santa Fosca, aflat în faţa Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică, a început să funcţioneze un stand românesc care va oferi milioanelor de participanţi la cea mai mare sărbătoare a Veneţiei materiale promoţionale puse la dispoziţie, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, de către Institutul Cultural Român, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale şi Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.