Ana Blandiana: O prezență emblematică la marile evenimente culturale europene de la Madrid, Malaga și Barcelona

Ana Blandiana, câștigătoarea prestigiosului premiu „Princesa de Asturias pentru Litere 2024” și una dintre cele mai importante voci ale poeziei contemporane românești, va fi prezentă în Spania în perioada 6 -13 mai 2025, participând la o serie de evenimente notabile care vor pune împreună literatura, memoria și cultura. De la dezbateri academice și mese rotunde, la recitaluri poetice și întâlniri cu comunități literare, prezența Anei Blandiana va transforma această săptămână într-o adevărată sărbătoare a reflecțiilor asupra operei sale și a impactului pe care îl are asupra literaturii internaționale.

Seria de evenimente va începe pe 6 mai la Universitatea Complutense de la Madrid, cu un omagiu „Ca de-un fir care se topește de nea...” adus Anei Blandiana, un seminar organizat de Grupul de cercetare Poetici ale Modernității,Grupul de cercetare Estetică Contemporană: Artă, Politică și Societate, Grupul de cercetare Europa Scrisului, Institutul Cultural Român de la Madrid și Lectoratul de Limba Română de la Universitatea de la Complutense.

Deschiderea oficială va fi urmată de o serie de mese rotunde, în cadrul cărora participanții vor discuta despre impactul operei Anei Blandiana asupra memoriei colective, a politicii și importanța traducerilor literare. La aceste discuții vor lua parte figuri de marcă din domeniul filosofiei, literaturii și al traducerii, precum Antonio Rivera García, Jordi Massó, Marifé Santiago Bolaños, José Manuel Lucía Megías, Viorica Pâtea etc. În aceeași zi, va avea loc și un recital poetic și muzical la Grădinile Dianei ale Universității Complutense, intitulat „De ce o iubim atât de mult pe Ana Blandiana”, care va celebra esența operei sale în fața unui public larg.

Pe 7 mai, Ana Blandiana va susține conferința inaugurală „Tăcerea – inamicul libertății” la cel de-al doilea Congres Internațional al Victimelor Comunismului, organizat de Universitatea CEU San Pablo de la Madrid.

Pe 8 mai, Ana Blandiana, însoțită de traducătoarea Viorica Pâtea, va fi oaspetele Facultății Științele Informării și Documentării de la Universitatea Complutense, unde va participa la Colocviul Hispano-Român de cultură și documentare, ediția a V-a – Memoria ca sursă de documentare, susținând prelegerea Memoria ca formă de justițieși al prestigioasei Fundații Ortega-Marañón care va găzdui dialogul intitulat „De ce avem nevoie de poeți în vremuri grele?”, dintre câștigătoarea Premiului „Princesa de Asturias pentru Litere 2024” și Mercedes Monmany, unul dintre cei mai cunoscuți critici literari spanioli, specializată în literatura europeană contemporană.

Începând cu 9 mai, Ana Blandiana va fi prezentă în cadrul programului Spania/ România: două culturi europene, organizat de Centrul Andaluz al Literaturii în colaborare Institutul Cultural Român din Madrid și Institutul Cervantes de la București. Este o întâlnire literară între România și Spania care se va desfășura între 8 mai – 11 iunie în provinciile Málaga și Granada, în cadrul Târgului de Carte, la Sevilla și la București, având un bogat program de activități ce va include discuții, întâlniri, lecturi dramatizate, recitaluri de poezie și proiecții. Astfel, pe 9 mai, la Muzeul Malaga, Ana Blandiana, alături de traducătoarea Viorica Pâtea, va dialoga cu Regina Sotorrío, jurnalistă și coordonatoarea secțiunii Cultură și Societate a ziarului SUR, în cadrul Târgului de Carte de la Malaga, ediția a 54-a, o adevărată sărbătoare a literaturii.

Între 10-13 mai, Ana Blandiana va lua parte la cea de-a patruzecea ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la Barcelona, o manifestare culturală de referință care reunește poeți din întreaga lume pentru a celebra puterea cuvântului. Primul moment literar de excepție, întitulat Patru poeți, trei limbi, un singur fior - O celebrare a poeziei ca punte între limbi și suflete, va avea loc la librăria Jaime la care vor participa Ana Blandiana, o voce emblematică a literaturii române, Jean Poncet, poet francez al „profunzimii și contemplației” și traducător în franceză al poetei, Corina Oproae, câștigătoarea Premiului Tusquets pentru Roman în anul 2024, și autoarea unei poezii de „o rară delicatețe și sensibilitate” avându-l ca moderator pe Toni Clapés, un important poet catalan și mediator al dialogului liric. Pe 11 mai, la librăria Nollegiu, un important centru cultural de la Barcelona, Ana Blandiana va dialoga cu traducătoarea poeziei sale în catalană, Corina Oproae.

Încheierea turneului literar al Anei Blandiana va avea loc pe 13 mai, în inima unei bijuterii arhitecturale a modernismului catalan, Palau de la Música Catalana, un templu al muzicii declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. De patruzeci de ani, în luna mai, pentru o seară, versurile se așază cu grație în acest „sanctuar al muzicii”, anul acesta răsunând vocile unor poeți din cele „patru colțuri ale lumii versificate”:

Shota Iatashvili din Georgia, Lupe Gómez din Galicia, Márton Simon din Ungaria, Berta García Faet de la Valencia, Ana Blandiana din România, Adrià Targa din Catalonia și Anne Carson din Canada.

Această săptămână de manifestări culturale subliniază importanța Anei Blandiana ca poetă și intelectuală și impactul semnificativ al operei sale asupra contextului cultural european, alături de implicarea sa activă în promovarea valorilor civice și a drepturilor omului.

Organizatori:

Institutul Cultural Român de la Madrid

Universitatea CEU San Pablo de la Madrid

Facultatea Științele Informării și Documentării, Universitatea Complutense

Fundația Ortega-Marañón

Centrul Andaluz al Literaturii

Institutul Cervantes de la București

Festival Barcelona Poesia 2025 

Institutul Francez de la Barcelona

Lectoratul de Limba română de la Universitatea Complutense

Consulatul General al României de la Barcelona

Ambasada României în Regatul Spaniei