Actrițele Alina Șerban și Mihaela Drăgan invitate la Festivalul de Roma Storytelling „Eroi romi”

Sub genericul „Eroi romi”, în perioada 27–28 iulie 2017, Teatrul Independent din Ungaria a organizat prima ediție a Festivalului Internațional de Roma Storytelling la Teatrul „Stúdió K” (str. Ráday, nr. 32, 1092 Budapesta ).  Institutul Cultural Român Budapesta a sprijinit participarea actrițelor Alina Șerban și Mihaela Drăgan la festival.

Scopul evenimentului inedit a fost să atragă atenția asupra valorilor existente din dramaturgia romă, respectiv să prezinte situația comunităților rome, iar în cadrul acestora în mod special la situația femeilor, să pună în centrul atenției destine individuale, biografii eroice, prin patru monodrame scrise de autori contemporani din Europa.

În centrul festivalului internațional de teatru rom a stat povestirea personală. În cele două zile de festival au fost prezentate patru monodrame care povestesc despre eroine rome, care au reușit să genereze schimbări în propria lor viață, respectiv în viața comunității. Fiecare spectacol a prezentat câte o biografie puternică, a dezbătut teme sociale, toate prin intermediul povestirii personale, în mod emoționant ori cu umor.

„Deși teatrul rom din Europa are o istorie de 130 de ani, iar în multe țări găsim mulți artiști romi care lucrează în acest domeniu, totuși, abia îi cunoaștem” – spunea Rodrigó Balogh, directorul artistic al Festivalului. „Tocmai din acest motiv dorim să demonstrăm că arta și cultura romă nu sunt limitate numai la muzică, dans și pictură, ci aduc un aport semnificativ și în teatru. Cunoașterea acestuia poate să inspire pe de o parte comunitatea romă, respectiv pe reprezentanții breslei teatrale.”

Din cele patru monodrame trei au fost interpretate chiar de autori, cu subtitrare în limba engleză, respectiv cu traducere simultană în limba maghiară: Alina Șerban (România) – Declar pe propria răspundere / I declare at my own risk; Mihaela Drăgan (România) – Del Duma/Vorbește-le despre mine; Dijana Pavlovic (Italia) – Vorbește, viața mea. Monodrama lui Richad O’Neill din Marea Britanie, The hardest word / Cel mai greu cuvânt, în regia lui Rodrigó Balogh, va fi jucată de Edina Dömök.

Alina Șerban, actriță română de etnie romă, a absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a terminat un master la The Royal Academy of Dramatic Art și a fost studenta română a anului 2012 în Marea Britanie. A devenit cunoscută atât în România cât și în Europa prin spectacolul Declar pe propria răspundereîn anul 2013. A mai scris piesa Home despre imigranții din Marea Britanie, piesă care a câștigat premiul Stories of London / Povești londoneze la concursul Centrului Cultural Rich Mix din Londra. În 2016 a scris și a realizat piesa The Great Shame / Marea rușine care prelucrează documente și povestiri mai puțin cunoscute despre robia romilor.

Spectacolul Declar pe propria răspundere vorbește despre maturizare: cum a ajuns autoarea de la colonia romă din București până la Academia Regală de Teatru din Londra.

Mihaela Drăgan, actriță română de etnie romă, a cunoscut succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum Del Duma, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa? sau Gadjo Dildo. A înființat o trupă de actrițe rome, „Giuvlipen” și, de pe scenă, pledează pentru cauza feministă. În prezent, actrița lucrează la Teatrul Maxim Gorki din Berlin și e una dintre cele șase femei din lume recunoscute pentru munca excepțională din teatru de către Liga Femeilor din Teatrele Profesioniste din New York.

Del Duma/Vorbește-le despre mine este unul dintre extrem de puținele spectacole despre o pedagogie emancipatoare (Mihaela Michailov, critic de teatru).Parteneri: Summa Artium NKFT. , Teatrul Stúdió K , Institutul Cultural Român Budapesta, Ambasada României la Budapesta, Ambasada Marii Britanii la Budapesta, Universitatea Central Europeană, White Light Studio.

Detalii:

www.studiokszinhaz.hu

www.fuggetlenszinhaz.blogspot.hu