Transilvania, în obiectivul fotografilor polonezi. Expoziție de fotografie la Toruń

Vineri, 14 septembrie, la Galeria și Centrul de Creație Plastică a Copiilor din Toruń, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie Transilvania 2018, care prezintă și rezumă „Întâlnirile Fotografilor Polonezi, Ediția a XII-a – Transilvania 2018”. Expoziţia, care va fi deschisă publicului până pe 12 octombrie 2018, este rodul muncii a opt fotografi din Toruń, Gdańsk, Varșovia, Radomsko și Głogów. Evenimentul a fost însoțit de o expoziție de pictură a unor copii români, din colecția proprie a galeriei.

În perioada 11-17 iunie 2018, pornind de la baza stabilită la Saschiz, artiștii au vizitat cu aparatele de fotografiat satele, orașele și orășelele transilvănene, de la Mediaș la Bran. Într-o perioadă scurtă de timp nu au putut să cuprindă chiar toate locurile interesante din regiune, dar munca va fi continuată în următorii ani. Bogăția obiectivelor arhitectonice, extraordinara originalitate și, în multe cazuri, exotismul ținuturilor, au făcut dificilă alegerea motivelor prezentate în expoziție. Trebuind să se limiteze la 160 de lucrări, autorii au recurs la alegeri individuale, concentrându-se pe arhitectură, peisaje sau scene de gen.

Din descrierile și poveștile participanților polonezi la proiect, Transilvania este, se pare, cea mai interesantă parte a României.

În catalogul pregătit pentru expoziție, coordonatorul proiectului, Marek Grausz, scria:

„Acest ținut istoric, înconjurat de o aură de mister, de numeroase contradicții și subînțelesuri, reușește să încânte și să fascineze pe oricine se decide să viziteze frumoasa regiune. Multele vestigii ale trecutului, păstrate excepțional de bine, întrepătrunderea culturilor, religiilor și etniilor, dar și minunata climă fac ca Transilvania să devină, pe an ce trece, tot mai populară în rândul turiștilor și un loc perfect pentru incursiunile fotografice. Cel mai greu este, sigur, primul pas – luarea deciziei de a organiza un eveniment fotografic în aer liber. Despre Transilvania (sau mai degrabă despre întreaga Românie) există atât de multe mituri și păreri, încât luarea deciziei poate fi într-adevăr dificilă. În realitate este o țară foarte deschisă și prietenoasă cu turiștii, sigură, la standarde central-europene. Majoritatea stereotipurilor legate de România ori și-au pierdut demult actualitatea, ori sunt pur și simplu opinii nedrepte ale celor care au auzit cândva ceva, dar niciodată nu au verificat cu proprii ochi. […] La întrebarea « ce este cel mai interesant în Transilvania » e greu de răspuns într-un singur cuvânt. Bogăția atracțiilor este imensă și fiecare găsește ceva pentru sine.”

Toate fotografiile din expoziţie, precum şi catalogul acesteia, pot fi găsite pe site-ul:www.fotoklubrpregiontorun.pl.