Ziua Națională a României, celebrată în Suedia și Norvegia, printr-un concert de la Ateneu, un spectacol de teatru de la Sibiu și o expoziție dedicată lui Enescu

ICR Stockholm, Ambasada României în Regatul Suediei și Ambasada României la Oslo celebrează Ziua Națională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, prin trei evenimete extraordinare, realizate în parteneriat cu unele dintre cele mai prestigioase instituții din România, Filarmonica „George Enescu”, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Muzeul Național „George Enescu” din București.

ICR Stockholm transmite miercuri 1 decembrie 2021, pe canalele online, înregistrările unui concert susținut de Filarmonica „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea și a spectacolului „Opinia publică”, produs de Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu. De asemenea, de Ziua Națională a României va fi deschisă pentru public la sediul Ambasadei României la Oslo, expoziția outdoor itinerantă cu tema “Enescu 140”, dedicată compozitorului George Enescu.

Concertul înregistrat pe 30 noiembrie 2018, dedicat Centenarului Marii Uniri de Filarmonica „George Enescu“, în celebra serie „Concertele Centenarului de la Ateneul Român”, va fi difuzat pe canalele online ale ICR Stockholm miercuri, 1 decembrie, de la ora 18.00.Orchestra este condusă de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar în ipostază de solist este Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaţionale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani. Programul concertului înregistrat cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc şi universal. Cele două Rapsodiide George Enescu marchează începutul şi finalul concertului. O altă creaţie autohtonă a fost selectată din creaţia lui Alfred Alessandrescu, continuator al moştenirii enesciene în secolul XX – poemul simfonic Acteon. Pe lângă acestea, programul cuprinde lucrări semnate de doi dintre cei mai importanţi şi populari compozitori de anvergură universală – Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet. Daniel Ciobanu interpretează îndrăgita Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a marelui romantic rus, pentru ca apoi Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii să ofere publicului selecţiuni din bine cunoscuta Suită Carmen, din opera omonimă compusă de Bizet.

Spectacolul de teatru„Opinia Publică”, în regia lui Theodor-Cristian Popescu și scenografia semnată de Dragoș Buhagiarva fi difuzat, în premieră, pe canalele ICR Stockholm, miercuri, 1 decembrie, de la ora 12.00, cu subtitrare în limba engleză. Producția Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu va rămâne dispobilă, în Suedia, timp de 24 de ore. Montarea prezintă o ședință cu publicul, realizată după textul omonim scris de Aurel Baranga în perioada comunistă, prezentând o incursiune antropologică prin care se reconstruiește, cu mult umor și cu seninătate, contextul social și uman al acelor vremuri. Istoria este făcută pentru a se repeta, iar situații ce s-au petrecut în alte vremuri pot părea frapant de actuale în zilele noastre. Libertatea presei, un principiu al democrației, este tema în jurul căreia gravitează acțiunea spectacolului. Personajele pitorești sunt tipologii umane ce transcend epoca opresiunilor politice și, implicit, a suprimării libertății de exprimare. Vivacitatea cu care se succed scenele și muzica antrenantă animă auditorul într-o vâltoare de senzații ce se nasc din amintiri care stârnesc râsul, chiar și celor ce nu au trăit în perioada respectivă. Muzica spectacolului este semnată de Vlaicu Golcea, iar din distribuție fac parte actori celebri ai Naționalului sibian, Marius Turdeanu, Diana Fufezan, Nicu Mihoc, Codruţa Vasiu, Cătălin Neghină, Liviu Vlad, Viorel Rață, Mihai Coman, Vlad Robaş, Adrian Neacşu, Ciprian Scurtea, Alexandru Malaicu, Horia Fedorca, Arina Ioana Trif, Eduard Pătrașcu.

Expoziţia „Enescu 140”, realizată de Institutul Cultural Român din Stockholm, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”din București, include 20 de panouri fotografice – imagini şi texte privind viaţa şi opera lui George Enescu, în limba engleză. Curatorii expozitiei sunt Adina Sibianu şi Irina Niţu, cercetători în cadrul muzeului de la Bucuresti, iar panourile au fost concepute grafic de artistul Horia Niţu.Înaintea inaugurării la Ambasada din Oslo, expoziția a fost găzduită outdoor de Ambasada României în Regatul Suediei, în perioada august- noiembrie 2021.