Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la ICR Berlin: „Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românescˮ

Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului la ICR Berlin Cautand o istorie pierduta, pe urmele iudaismului romanesc

În data de 25 ianuarie, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin dedică un proiect special Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Începând cu orele 19:00, Ambasada României de la Berlin va găzdui o serie de prezentări concentrate în jurul istoriei iudaismului din România, ce vor fi completate de un moment literar, dedicat scriitorului avangardist și existențialist de origine evreiască, Benjamin Fondane. Apreciat critic, eseist, poet și teoretician literar franco-român, Fondane (în română Benjamin Fundoianu, născut Benjamin Wechsler) a fost asociat la începutul activității sale literare cu simbolismul, suprarealismul dar și cu mișcarea DADA, ajungând ca în ultima parte a vieții sale să fie una dintre figurile majore ale existențialismului evreiesc. Benjamin Fondane a fost asimilat deseori prototipului intelectual al evreului rătăcitor – filosof neliniștit și interogativ, prin intermediul căruia ideile de exil printre oameni și paradisul pierdut al copilăriei ating o stare de grație recurentă în poeziile sale.

Moderat de Robert Schwartz, redactor la Deutsche Welle Germania, evenimentul va pune împreună personalități importante din lumea culturală evreiască.

Autoare a două volume fundamentale pentru cunoașterea comunității evreiești din Timișoara: Destine evreiești la Timișoara și Pe urmele Timișoarei evreiești, Getta Neumann – va ține o prelegere despre comunitatea evreilor din Timișoara și Banat, conferința ce se va constitui ca un preambul al manifestărilor cuprinse în programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023. Getta Neumann este fiica Prim-Rabinului Ernest Neumann (1917-2004) ce a servit Comunitatea evreilor din Timișoara timp de 63 de ani, inclusiv în calitate de președinte încă din anii 1980, și a lui Edit (n. Fuchs), supraviețuitoare a Holocaustului.

Gettei Neumann i se va alătura conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea București, cu o intervenție despre nașterea, existența și dispariția hasidismului în România.

În final, Dan Schlanger – actor, regizor și director al Festivalului de Film Evreiesc din București– vă citi din versurile lui Benjamin Fondane. Dan Schlanger va aduce astfel un omagiu omului de cultură român de origine evreiască Benjamin Fondane, născut în 1898 la Iași și ucis la 2 sau 3 octombrie 1944 în lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz – Birkenau.

Foto: Detaliu din „Sinagoga din Cartierul Fabric”, Timișoara, fotografie de Sebastian Purcaci ©️ Asociația Pantograf