Zilele filmului românesc la Seghedin au celebrat un veac de la primul lungmetraj românesc

Cea de-a cincea ediţie a Zilelelor filmului românesc la Seghedin a fost găzduită în perioada 24-27 octombrie 2012 de Cinematograful Grand Café. Genericul din acest an a fost ”Aniversări și prieteni”, fiindcă ICR Budapesta a aniversat 20 de ani, filiala din Seghedin a împlinit 5 ani de la înființare și în același timp s-au împlinit 100 de ani de la primul lungmetraj românesc de succes, “Independenţa României”, lansat în premieră la 1 septembrie 1912 la cinematograful „Eforie” din Bucureşti, apoi vizionat la Viena și Budapesta.

Au fost prezentate publicului iubitor de cinematografie românească “Undeva la Palilula” primul film al marelui regizor de teatru, Silviu Purcărete, “Mănuşi roşii” al lui Radu Gabrea, precum şi documentarele “Crulic – drumul spre dincolo” şi “Păcătoasa Teodora”.


1. Undeva la Palilula regia: Silviu Purcărete
Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe. Un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte nici un copil. Palilula e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia din oraş e izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri.
Cu: George Mihăiţă, Ioana Crăciunescu, Răzvan Vasilescu
Durată: 145 min.
24 octombrie, ora 18:30

2. Mănuşi roşiiregia: Radu Gabrea
Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de "Securitatea română" în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria.

După înăbuşirea revoluţiei din Ungaria de către tancurile sovietice (noiembrie 1956), puterea comunistă din România, de teama unor evenimente similare, a trecut la arestări masive şi organizarea de procese. În special în Transilvania, unde printre reprezentanţii populaţiei române, maghiare şi germane se răspândise ecoul celor întâmplate în ţara vecină şi exista pericolul ca situaţia politică să scape de sub control, ''securitatea'' a dezlănţuit o campanie masivă de arestări.

Una dintre victimele acestei campanii este şi tânărul de origine săsească, Felix Goldschmidt, student la o universitate clujeană şi conducătorul unui cenaclu literar.
Convins la început că este victima unei erori, Felix este angrenat treptat în maşina infernală a metodelor staliniste de anchetă, unde vina individuală nu are nici o relevanţă, totul fiind subordonat unui sistem de victimizare, culpabilizare şi depersonalizare, care în ciuda rezistenţei sale iniţiale, îl transformă pe acesta într-un instrument docil al organelor de represiune. Prin presiune psihică, tortură, umilire repetată şi intimidare, Felix ajunge să devină martor al acuzării împotriva unor prieteni ai săi scriitori, trădându-şi până la urmă şi propriul frate.
Cu: Marcel Iureş, Alexandru Mihăescu
Durata: 117 min.
25 octombrie, ora 19:00

3. Crulicregia: Anca Damian
Destinul tragic al lui Claudiu Crulic, tânărul din Dorohoi acuzat pe nedrept de furt, arestat, încarcerat şi decedat la 33 de ani, după o îndelungată grevă a foamei în Polonia, este reconstituit cu ajutorul puţinelor fotografii ce s-au păstrat dar cu o animaţie modernă, de o inventivitate surprinzătoare. Cinismul şi sensibilitatea acestui “accident” sunt scoase în evidenţă de textul conceput de Anca Damian şi inegalabil rostit de actorul Vlad Ivanov. Filmul a fost distins cu Amnesty Award la Festivalul internaţional de film documentar CPH:DOX de la Copenhaga, Premiul Silver Eye Award, Festivalul Internaţional de Film Documentar Jihlava, Cehia, Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, la Festivalul Astra, de la Sibiu şi cu menţiuni la Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi la Festivalul de film est-european de la Cottbus.
Durată: 73 min.
26 octombrie, ora 19:00

4. Păcătoasa Teodora
regia: Anca Hirte

Călugăriţele din mănăstirile ortodoxe româneşti îşi spun una alteia "măicuţă". Sunt femei care au renunţat la viaţa pământească cu toate capcanele ei, în favoarea căsătoriei cu Fiinţa eternă. "Doamne, Dumnezeul meu, în fiecare dimineaţă Te caut pe Tine. Foamea mea este pentru Tine, iar corpul şi sufletul meu, pentru Tine se înfioară..." Un documentar despre cea mai frumoasă dintre măicuţe şi despre nunta ei cu Dumnezeu.
Durată: 86 min.
27 octombrie, ora 19:00