Zilele Filmului Irlandez, ediţia a II-a

În zilele de 24 şi 25 noiembrie 2010, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va avea loc cea de-a doua ediţie a Zilelor Filmului Irlandez. În cadrul evenimentului, organizat de Ambasada Irlandei la Bucureşti în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Institutul Irlandez de Film, vor fi proiectate scurtmetrajele The Man Inside, regia Rory Bresnihan; Jericho, regia Liam Gavin; The Ballad of Kid Kanturk, regia John Butler; documentarele Water Bodies, regia Jennifer Keegan şi The Bass Player, regia Niall McKay; lungmetrajul Five Minutes of Heaven, regia Oliver Hirschbiegel şi scurtmetrajele de animaţie Ding Dong Denny's History of Ireland, regia Cathal Gaffney şi The Trembling Veil of Bones, regia Matthew Talbot. În deschiderea evenimentului, vor lua cuvântul E.S. dl. John Morahan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

PROGRAM

Miercuri, 24 noiembrie, ora 18.00

The Man Inside, regia Rory Bresnihan, 2008, 14', scurtmetraj
Într-o dimineaţă, Lisandro rupe cheia în broasca de la uşă şi constată că este capturat în propriul apartament, la etajul 10. Ca să nu întârzie la serviciu, Lisandro încearcă să descuie uşa, moment în care îşi dă seama că situaţia în care se află este mult mai gravă decât credea.

Jericho, regia Liam Gavin, 2009, 12', scurtmetraj
Franky Bannon rămâne văduv şi nu se poate obişnui cu acest gând. Este un bărbat în jurul vârstei de 50 de ani, cu gânduri sinucigaşe. Salvarea lui vine odată cu ciudata apariţie a prietenilor imaginari din copilărie, care se întorc pentru a-i arăta că lumea este frumoasă.

Ding Dong Denny's History of Ireland, regia Cathal Gaffney, animaţie, 2007, 5'
Un turist în căutare de informaţii intră într-un pub din Dublin, unde îl întâlneşte pe Ding Dong Denny O'Reilly la bar. Denny, care băuse deja câteva beri, insistă să îi spună noului sosit "adevărata" poveste a Irlandei.

Five Minutes of Heaven, regia Oliver Hirschbiegel, 2009, 85'
Distribuţia: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca
Povestea începe în anul 1975, pe vremea când Alistair Little, un tânăr în vărstă de 17 ani, membru UVF (Ulster Volunteer Force), îl ucide pe Jim Griffin, un tânăr catolic de 19 ani, în oraşul Lurgan. Alistair este arestat două săptămâni mai târziu, împreună cu alte trei persoane implicate în atac. Uciderea lui Jim a avut loc sub ochii fratelui său în vârstă de 11 ani, Joe Griffin.
Premii: Premiu pentru cea mai bună regie de film internaţional, Premiul pentru scenariu, film din secţiunea internaţională (Sundance)


Joi, 25 noiembrie, ora 18.00

Water Bodies, regia Jennifer Keegan, 2008, 15', documentar
Documentarul face o paralelă între "pelerinajul" la fluviul Gange din India şi coasta de est a Irlandei (Marea Irlandei), analizând nevoia oamenilor de reîntinerire prin ritualul îmbăierii.

The Trembling Veil of Bones, regia Matthew Talbot, 2010, 12', animaţie
Bones, un ceasornicar cu o viaţă liniştită, este tulburat de primirea unui pachet din partea unei iubiri vechi de 30 de ani. Deschiderea pachetului îl transpune pe Bones într-o lume ireală, devenind un om-marionetă. Pelicula este un hibrid între viaţa reală şi animaţie.


The Ballad of Kid Kanturk, regia John Butler, 2009, 12', scurtmetraj
Este povestea duelului pentru dragostea unei seducătoare actriţe purtat între bătrânul cântăreţ Slim Mannion şi Kid Kanturk, noua senzaţie a stilului muzical rock-country (Rock'billy).

The Bass Player, regia Niall McKay, 2009, 62', documentar
Într-un omagiu adus tatălui său, regizorul Niall McKay încearcă să afle taina trecutului tulburat al familiei sale. În timpul călătoriei inapoi în Irlanda, Niall şi tatăl său Jim, cântăreţ de muzică jazz la violoncel, povestesc copilăria tumultoasă a lui Niall, trăită alături de o mamă severă şi de un tată muzician, aflat mereu în turnee. Filmul prezintă admiraţia lui Niall pentru tatăl său şi îndoielile sale despre iubire. Conversaţia celor doi destăinuie atât momente întunecate, cât şi clipe frumoase din trecutul lor.

Filmele vor fi subtitrate în limba română.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.