Zeci de proiecții de film organizate de Institutul Cultural Român în străinătate în luna octombrie

Luna octombrie se anunță extrem de bogată în evenimente cinematografice susținute de ICR în lume, atât prin reprezentanțele sale din străinătate, cât și prin Direcția Relații Internaționale și Direcția Programe Interne. Trei festivaluri de film inițiate de ICR se desfășoară pe parcursul lunii octombrie, în Israel, Spania și Polonia, iar alte de proiecții vor avea loc în cadrul unor evenimente de profil cu sprijinul Institutului, în parteneriat cu festivaluri internaționale de film din țară și din străinătate, în Germania, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Cehia, Austria, Bulgaria, Ungaria.

Actualizare 9 octombrie 2023: În contextul stării de alertă din Israel, Festivalul Filmului Românesc organizat de ICR Tel Aviv este amânat până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea românească la cea de a 16-a ediție a Festivalului de Film din Europa Centrală și de Est – CinEast, desfășurat la Luxemburg între 5 și 22 octombrie 2023. România va avea o prezenţă substanţială, participând cu șase lungmetraje și trei scurtmetraje. Publicul va putea viziona Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, regia Radu Jude – premieră națională; Boss, regia Bogdan Mirică – premieră națională, în prezența regizorului; Arsenie. Viața de apoi, regia Alexandru Solomon, în prezența regizorului și a producătoarei Ada Solomon; Taximetriști, regia Bogdan Theodor Olteanu; Două lozuri, regia Paul Negoescu; Între revoluții, regia Vlad Petri, și scurtmetrajele Aurică, viață de câine, regia Mihail-Gavril Dragolea, Suruaika, regia Vlad Ilicevici & Radu C Pop și Scris/Nescris, regia Adrian Silișteanu (sesiune specială cu Cercle Cité).

Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă publicului spaniol, în cadrul „Festivalului filmului românesc“/„Muestra de cine rumano“, filmele Spre Nord, regia Mihai Mincan, R.M.N., regia Cristian Mungiu, Metronom, regia Alexandru Belc, Miracol, regia Bogdan George Apetri, Balaur, regia Octav Chelaru și Marocco, regia Emanuel Pârvu. După o primă etapă la Madrid în primăvară, festivalul a ajuns toamna la Santander (4 septembrie – 9 octombrie), Palma de Mallorca (28 septembrie – 3 octombrie), Granada (4-27 octombrie) și Oviedo (8-26 octombrie), fiind programate proiecții până la finalul anului și la Zaragoza (3 noiembrie – 6 decembrie), Barcelona (7-19 noiembrie), Valencia (15-24 noiembrie) și Sevilla (20 noiembrie – 18 decembrie). Festivalul filmului românesc este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei și cu alte instituții partenere din orașele care găzduiesc proiecții.

Totodată, ICR Madrid este partenerul celei de-a doua ediții a Festivalului de film european FESCIVAL – Festival de Cine Europeo y Valores Democráticos, desfășuratîn perioada 18-22 octombrie 2023 în orașul Segovia și în localitatea istorică La Granja de San Ildefonso, sub umbrela EUNIC Madrid. Filmele Metronom, regia Alexandru Belc, Spre nord, regia Mihai Mincan și Miracol, regia Bogdan George Apetri vor fi prezentate în cadrul secțiunii oficiale, iar România Sălbatică, regia Dan Dinu, în secțiunea Documentar. Va fi marcat, de asemenea, Centenarul nașterii cineastului Ion Popescu-Gopo (1923-1989) printr-o serie de proiecții: Maria Mirabela (1981), Scurtă istorie (1956), Homo Sapiens (1960), Allo, Hallo (1962), Șapte arte (1958), Pilule 1 (1966), Pilule 2 (1967). Proiecțiile din cadrul festivalului vor fi găzduite de diferite spații din Segovia și San Ildefonso: cinematograful Artesiete, Biblioteca Publică Municipală din Segovia, sala de proiecții a Primăriei San Ildefonso, Centro de Creación, Campus María Zambrano Segovia al Universității Valladolid, IE University, Centro Cultural Canónigos, Sala de Proiecții a Primăriei La Granja, Colegio CLARET, în școli, în edificiul La Cárcel. Evenimentul inițiat de ICR Madrid în colaborare cu Fundación Valsaín Para la Promoción y Defensa de los Valores Democráticos are și o componentă didactică, dincolo de dimensiunea sa europeană, datorită colaborării cu universitățile din Segovia (IE University și UVA), care includ teme bazate pe filmele propuse în festival în programul activităților didactice, proiecțiile fiind urmate de discuții cu studenții pe marginea filmelor vizionate.

De asemenea, ICR Madrid organizează, împreună cu Asociația România Sălbatică și în colaborare cu Asociația hispano-română din provincia Cuenca și Consulatul României la Ciudad Real, trei proiecții cu documentarul România Sălbatică, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, în cadrul expoziției de fotografie omonime semnate de Dan Dinu, prezentată în localitățile Cuenca, Tarancón șiVillamayor de Santiago, în perioada 3 octombrie – 12 noiembrie 2023.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău este partener al festivalului „Zilele Filmului Românesc în Republica Moldova“, care se încheie la Cahul (7-8 octombrie), după proiecțiile de la Chișinău (21-24 septembrie), Hânceşti (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie) și Bălţi (30 septembrie – 1 octombrie). ICR Chișinău a sprijinit, pentru al nouălea an consecutiv, Zilele Filmului Românesc, eveniment în cadrul căruia spectatorii de pe malul stâng al Prutului pot vedea la cinematograf, gratuit, cele mai bune filme românești realizate de-a lungul timpului și cele mai noi și mai apreciate producții cinematografice din România.

Caravana Noului Film Românesc, program de tradiție al Institutului Cultural Român de la Varşovia, propune o selecție de filme la Centrul pentru Cultură din Białystok, în perioada 9-13 octombrie 2023 (Cinematograful Forum), și la Łódź, în perioada 12-15 octombrie 2023 (Cinematograful Școlii de Film și Cinematograful Charlie). Publicul polonez va putea viziona lungmetrajele: Berliner, regia: Marian Crișan, Întregalde, regia: Radu Muntean, Oameni de treabă, regia: Paul Negoescu, Om-câine / Man and Dog, regia: Ștefan Constantinescu, Imaculat, regia: Monica Stan, George Chiper-Lillemark, dar și o selecție de scurtmetraje: Amar / Kaïmós, regia: Sarra Tsorakidis, Prin oraș circulă scurte povești de dragoste, regia: Corina Gabriela Dașoveanu, Trofeul tinereții, regia: Răzvan Oprescu, Pune-te în locul meu (animație), regia: Laura Georgescu Baron și Moștenirea, regia: Marian Fărcuț. Anul acesta, Caravana Noului Film Românesc a ajuns în orașele Cracovia (10-14 mai, Cinematograful Pod Baranami) și Varşovia (22-25 iunie, Cinematograful Muranów), iar după Białystok și Łódź sunt programate proiecții la Poznań (23-26 noiembrie, Cinematograful din Palat) și Wrocław (28-30 noiembrie, Cinematograful Nowe Horyzonty).

Totodată, ICR Varșovia, în colaborare cu Asociația Teșuleasa Social, va prezenta documentarul Terra Banatica, realizat de Mircea Gherase, în cadrul expoziției „Via Transilvanica”, găzduită de Collegium Novum din cadrul Universității „Adam Mickiewicz” din Poznań, în perioada 24 octombrie – 22 noiembrie 2023. Proiectul „Via Transilvanica” reunește informații despre elementele de patrimoniu construit și natural pe care traseul le traversează, punând accent pe dezvoltarea unui turism sustenabil, în directă legătură cu istoria și poveștile locului, și pe implicarea civică.

Institutul Cultural Român de la Praga susține participarea scenaristului Paul-Răzvan Macovei la Midpoint Writers Room, un workshop creativ pentru scenariştii din Europa, desfășurat în perioada 9-14 octombrie 2023, la Praga. Paul-Răzvan Macovei este scenarist, regizor și producător.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza, în perioada 10-19 octombrie 2023, o nouă ediție a Festivalului Filmului Românesc în Israel, la Cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Hertzliya, Rosh Pinna și Sderot. Vor putea fi vizionate filmele: Libertate, regia Tudor Giurgiu, Capra cu trei iezi, regia Victor Canache, Spioni de ocazie, regia Oana Giurgiu, Oameni de treabă, regia Paul Negoescu, Scara, regia Vlad Păunescu, Neidentificat, regia Bogdan George Apetri, Balaur, regia Octav Chelaru, Carbon, regia Ion Borș, Maria – Inima României, regia Trevor Poots, Cuibul de viespi, regia Horea Popescu. În deschiderea ediției 2023, va fi proiectat filmul Libertate, în data de 10 octombrie, la Cinemateca din Tel Aviv, și în data de 11 octombrie, la Cinemateca din Ierusalim, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, care va susține, cu această ocazie, prelegeri cu titlul „Implicațiile și efectele unei revolte populare, descrierea evenimentelor petrecute în decembrie 1989 în orașul Sibiu”. De asemenea, Oana Giurgiu, realizatoarea filmului Spioni de ocazie, a cărui tematică este strâns legată de istoria Israelului, va fi prezentă la proiecțiile documentarului și va susține prelegeri cu tema „Implicarea parașutiștilor din Erez Israel în mișcarea de rezistență a evreilor din Slovacia, Ungaria și România în anul 1944”. Invitata va participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri, în dialog cu Iris Lackner, la Cinematecile din Tel Aviv (11 octombrie), Ierusalim (12 octombrie) și Haifa (13 octombrie).

Tot în luna octombrie, ICR Tel Aviv susține proiecția documentarului Who Am I Not, realizat de Tunde Skovran, producător Andrei Zincă, în cadrul TLVFest – Festivalul Internaţional de Film LGBTQ+ de la Tel Aviv. Filmul a fost difuzat în premieră în România, în cadrul ediției 2023 a TIFF, cu titlul Dacă vrei să știi cine sunt, întreabă-mă cine nu sunt. Documentarul va avea parte de trei proiecții, cu subtitrare în limba ebraică, în cadrul programului competiției internaționale a Festivalului, la Cinemateca din Tel Aviv. TLVFest – Festivalul Internaţional de Film LGBTQ+ este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Sportului din Israel, al Cinematecii din Tel Aviv și al Centrului LGBTQ, în perioada 19-28 octombrie 2023.

Institutul Cultural Român ,,Titu Maiorescu” de la Berlin susţine proiecția filmului Los(ge)lassen al regizoarei de origine română Brigitte Drodtloff, la cinematograful ,,Il Kino” din Berlin, în zilele de 11 și 13 octombrie 2023, și la cinematograful ,,Klick Kino” din Berlin, în zilele de 22, 23 și 28 octombrie 2023. Proiecțiile de la cinematograful ,,Il Kino” vor avea loc în prezenţa regizoarei Brigitte Droftloff şi a echipei de producţie. Evenimentul are loc în parteneriat cu casa de producţie „Triarte International”.

Institutul Cultural Român de la Paris este partener al Săptămânii Filmului Românesc de la Nisa, festival ajuns la ediția a XV-a, desfășurat în perioada 15-21 octombrie 2023 la cinematograful Jean-Paul Belmondo. Vor fi proiectate filmele: Libertate, regia Tudor Giurgiu, R.M.N., regia Cristian Mungiu, Metronom, regia Alexandru Belc, Insula, regia Anca Damian, Spre nord, regia Mihai Mincan, Nunți, botezuri, înmormântări, regia Alexandru Lustig, și Oameni de treabă, regia Paul Negoescu. În fiecare seară, filmele vor fi prezentate și dezbătute de cineastul Horia Lapteș. Festivalul este organizat anual de Consulatul Onorific al României la Nisa, în parteneriat cu Consiliul General al departamentului Alpes Maritimes, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

România va fi prezentă și la VIENNALE, cel mai important festival de film din Austria. Institutul Cultural Român de la Viena susține prezentarea filmului Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, regizat de Radu Jude.

Filmul Întregalde, regia Radu Muntean, va fi proiectat, cu sprijinul ICR Budapesta, la Festivalul minorităților etnice din Újbuda, organizat între 9 și 15 octombrie 2023 de Primăria sectorului XI din capitala ungară. Vor fi prezentate producții și artefacte reprezentative ale culturii bulgarilor, romilor, grecilor, croaților, armenilor, polonezilor, germanilor, românilor, rusinilor/rutenilor, sârbilor, slovacilor, slovenilor și ucrainenilor, în spații amenajate în aer liber sau în cafenele, în case de cultură și în galerii. Întregalde, regia Radu Muntean, va fi proiectat vineri, 13 octombrie 2023, de la ora 19.00, în Galeria și Spațiul Cultural B32. Proiecția va fi urmată de o discuție condusă și moderată de teoreticianul Gyenge Zsolt, cadru didactic la Universitatea de Artă MOME.

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea românească la Festivalul Internațional de Carte-Film Cinelibri (Cinelibri IFF) din Bulgaria, care va avea loc în perioada 6-29 octombrie 2023 la Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Veliko Târnovo, Gabrovo și Stara Zagora. Cu sprijinul ICR, documentarul Between Revolutions / Între revoluții, realizat de Vlad Petri, va putea fi vizionat la Sofia pe 16 octombrie, la Cinema Odeon, în cadrul Galei de film românesc, pe 21 octombrie, la Centrul Cultural G8 și pe 25 octombrie, la Cinema Euro. Sub motto-ul „Metamorfoze“, festivalul marchează 140 de ani de la nașterea lui Franz Kafka.

De asemenea, prin Direcția Programe Interne, ICR susține cea de-a noua ediție a Rezidenței de Scenaristică PUSTNIK, care va avea loc în perioada 10-17 octombrie la Izvoranu, în județul Buzău. Singura rezidență internațională de scenaristică din România dedicată proiectelor de lungmetraj debut, PUSTNIK vizează dezvoltarea profesională a tinerilor scenariști și educarea publicului tânăr din mediul rural. Programul cuprinde sesiuni de scris, sesiuni de îndrumare (individuale și de grup), ateliere de scenaristică, proiecții de filme românești și internaționale, masterclass-uri cu regizori, scenariști, producători români și străini, prezentări ale proiectelor cu care au fost acceptați în rezidență și ale scurtmetrajelor anterioare, sesiuni online pre- și post- rezidență și ateliere de educație audiovizuală pentru copiii și adolescenții dintr-o zonă rurală dezavantajată din punct de vedere cultural.

Nu în ultimul rând, Institutul Cultural Român este partener al ediției aniversare, cu numărul 30, a Astra Film Festival, desfășurată în perioada 15-22 octombrie 2023 la Sibiu. Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Selecția de anul acesta cuprinde peste 130 de filme din mai mult de 40 de țări, care vor fi prezentate în cele patru secțiuni competiționale și într-o serie de programe speciale, în 15 spații. Sunt programate 75 de premiere naționale, precum și producții premiate la Sundance, Cannes, Berlinale sau IDFA.

Lunile noiembrie și decembrie ale acestui an vor aduce și alte evenimente ICR de promovare a cinematografiei românești în lume, în Statele Unite ale Americii, Canada, Ungaria, Austria și Polonia.