Volumul „Nadia și Securitatea“ de Stejărel Olaru, lansat la Universitatea El Claustro din Ciudad de México, cu sprijinul ICR

Ediția în limba spaniolă a volumului Nadia și Securitatea de Stejărel Olaru, apărută recent la editura Obreon/Grupo Anaya, cu titlul Nadia Comaneci y la Policía Secreta. Historias de la Guerra Fría, va fi lansată vineri, 1 decembrie 2023, ora 13:00, la Universitatea El Claustro (sala Divino Narciso) din Ciudad de México. Evenimentul este organizat de Ambasada României în Statele Unite Mexicane, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, în contextul prezenței la Târgul Internațional de Carte FIL Guadalajara a scriitorului Stejărel Olaru. Autorul va oferi autografe la finalul întâlnirii.

La eveniment sunt invitați membri ai comunitatii românești, ai corpulului diplomatic din capitala mexicană, autoritați mexicane, oameni de cultură și studenți ai Universității El Claustro. Doritorii se pot înscrie aici https://bit.ly/3QFRXaQ Traducerea va fi asigurată de Răzvan Cârcu.

Ediția în limba română a apărut în anul 2021 la Editura Epica

În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit simbolul perfecțiunii în gimnastică. Din admirație, despre ea s-au scris scenarii de filme artistice și documentare, biografii, romane și chiar cărți pentru copii. Dar despre Nadia, devenită parte a avuției naționale a României socialiste, se mai scria în penumbră, iar „admiratorii” săi, care adunau material documentar pentru un roman straniu, în parte de groază, în parte politic, erau cei din lumea sa: antrenorii, oficialii federali, medicii, asistentele, coechipierii… Cu toții îi urmăreau orice mișcare, orice vorbă și orice gând și împletiseră, la cererea poliției politice de atunci, înfricoșătoarea Securitate, o plasă nevăzută din care marea sportivă a reușit să scape abia în toamna lui 1989. Acum, după zeci de ani, studiind aceste dosare până nu de mult secrete, Stejărel Olaru a construit o carte de istorie, însă una ca un roman, în parte de groază, în parte politic.

Cartea lui Stejărel Olaru nu este doar o biografie tradițională. Contextul și împrejurările în care Nadia Comăneci a crescut și s-a format, familia, gimnastele din generația sa, antrenorii, și mai ales puzderia de informatori, securiști și decidenți politici, care au țesut o încâlcită plasă de relații în jurul ei menită să o țină captivă în mod irevocabil, toate acestea sunt scoase la iveală de autor. În drumul spre glorie, Nadia a trecut prin stări diferite. Când însingurată și aproape de abandon, când disperată și supusă, adesea neînțeleasă și folosită, dar mereu perseverentă, ambițioasă, visând cu îndârjire să atingă perfecțiunea. Și a atins-o. – AURORA LIICEANU

Universitatea El Claustro a fost fondată în 1979 în spațiile unei mănăstiri catolice care a gazduit-o pe faimoasa poetă mexicană a „Secolului de Aur” al literaturii spaniole din Noua Spanie (sec. XVII), calugarița Sor Juana Inés de la Cruz.

Proiect coorganizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale.