Violonistul Vlad Maistorovici și Young European String Camerata într-un concert extraordinar, cu ocazia Președinției României la Consiliul UE, la Haga

Sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos în colaborarecu ICR Bruxelles organizează un concert extraordinar, susținut de orchestra Young European String Camerata (YES Camerata), cu participarea solistului Vlad Maistorovici (vioară și compoziție). Evenimentul va avea loc la Diligentia Theater din Haga la 19 februarie 2019.
Concertul de muzică de cameră oferit de Vlad Maistorovici și orchestra YES Camerata cuprinde lucrări de referință din repertoriul românesc și european, și o premieră muzicală în Olanda, compoziția proprie semnată de Vlad Maistorovici, Concert Transilvan, rapsodie skeuomorfică pe teme românești din sec XVII.

Concertul Transilvan a fost prezentat în primă audiție absolută de Dmitry Sitkovetsky și New European Strings Orchestra la Ateneul Român în cadrul Festivalului George Enescu din 2015. Lucrarea tratează melodii medievale românești din Codicele lui Ioan Căianu într-o estetică neoclasică minimalistă de secol XXI.

„Sub aceste auspicii prestigioase, este o onoare să te bucuri de muzică împreună cu publicul alături de colegi de pe întregul continent european. Programul nostru muzical invită ascultătorii la o călătorie între două pietre de hotar ale repertoriului clasic, Divertimentode Mozart și Octetulde Enescu, trecând prin Dansurile Româneștide Bartok și compoziția mea Concert Transilvan, omagiu melodiilor medievale din Codex Caioni. Mulțumesc Institutului Cultural Român Bruxelles, Ambasadei României la Haga, Young European String Camerata și Teatrul Diligentia pentru această ocazie extraordinară.”- declară Vlad Maistorovici pentru ICR Bruxelles.

„Ne-am împrietenit în timpul studiilor la Lausanne, după care eu și Vlad Maistorovici ne-am urmat propriile căi muzicale. Când ne-am regăsit, am descoperit lucruri noi unul despre celălalt - că Vlad și-a scris compoziția proprie Concert Transilvan și că eu am fondat un ansamblu european. Am dorit imediat să colaborăm, vă puteți imagina fericirea noastră când Institutul Cultural Român Bruxelles ne-a propus acest eveniment minunat. Mai mult decât că este român, Vlad, ca violonist / compozitor, continuă moștenirea acelui preeminent geniu muzical, George Enescu. YES Camerata este, prin urmare, foarte onorată și încântată să participe alături de Maestro Maistorovici în acest program românesc pentru a marca, pentru prima oară, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.” – declară directorul artistic și fondatorul YES Camerata, Wim Ilsen.

Dansul, mișcarea și culoarea lui regională sunt actorii principali ai acestui program, ambasadori ai diverselor zone europene. Austria trage cortina, pentru a dezvălui paginile fermecătoare ale Divertimento-ului K 136, în re major, scris de Wolfgang Amadeus Mozart la Salzburg, la începutul anului 1772. (...)

Transilvania va fi apoi portretizată în două ipostaze, aflate la distanță de 100 de ani. Cele șase miniaturi ale lui Belá Bartók din suita Romanian Folk Dances au apărut în 1915, în versiunea inițială pentru pian, pentru ca peste doi ani compozitorul să le orchestreze pentru ansamblu mic.(...) La rândul său, Vlad Maistorovici propune o perspectivă inedită, pornind de la conceptul de skeumorfie din computer design (...) Sugestivele titluri de mișcări subliniază perspectiva multiculturală, integratoare: Andante da chiesa, Moderato hungarico, Allegro saxonico, Maestoso inglese, Moderato iudaico, Con moto: 'Colinda', Allegro italiano, Allegro zingaro, Allegro tedesco, Presto finale.

Valsul din Octetul op.7, în do major, de George Enescu va încheia propunerea dansantă a acestei seri muzicale”, descrie programul acestui concert muzicologul Valentina Sandu Dediu, prof.dr. la Universitatea Națională de Muzică din București.

Young European String Camerata este formată din 14 tineri muzicieni, provenind din diferite țări ale Europei (Belgia, Olanda, Germania, Franța, Republica Cehă, Grecia, Elveția, Marea Britanie, Italia, Letonia, Suedia, SUA / Rusia), sub coordonarea artistică a violonistului Wim Ilsen. Legătura europeană dintre membrii orchestrei a devenit una dintre caracteristicile definitorii ale YES Camerata.

Vlad Maistorovici s-a născut în Ploiești (1985) și a fost elev al Liceului de Artă Carmen Sylva, unde a studiat cu Adrian Ceapă și Ioana Croitoru. Cu susținerea reputatei pianiste Lory Wallfisch, a fost selectat pentru o bursă integrală la prestigioasa școală de muzică Yehudi Menuhin School, unde a studiat vioara cu profesoara Natalia Boyarsky. Și-a continuat studiile la Royal College of Music Londra, unde a studiat vioara cu Felix Andrievsky și compoziția cu Mark Anthony Turnage și Jonathan Cole. Și-a desăvârșit studiile cu legendarul violonist Pierre Amoyal la Conservatorul din Lausanne, unde a absolvit cu prestigioasa diplomă de Master Soliste.

Acces: exclusiv pe bază de invitație.