Un nou episod din seria ”Talking Memory” dedicat evreilor din România, la Tel Aviv

Muzeul ”The Ghetto Fighters' House”  invită publicul  la un nou episod din seria Talking Memory dedicat evreilor din România, intitulat Romanian Jewry during the Holocaust: Filling in the Gaps (Evreimea română în timpul Holocaustului: completarea golurilor).

Evenimentul, desfășurat în limba engleză, duminică, 25 iunie, de la ora 21:00 (ora Israelului), va avea loc online, pe platforma zoom. 

Manifestarea va debuta cu remarci introductive din partea directorului Muzeului ”The Ghetto Fighters' House”, Yigal Cohen, după care vor lua cuvântul:

- Greta Barak, arhivistă în cadrul Muzeului, cu prezentarea „Comemorarea pe timp de război a Pogromului de la Iași: plăcile memoriale ale sinagogii Yitzhak Benditer”;
- E.S. Dr. Radu Ioanid, Ambasador al României în Statul Israel, cu studiul de caz „Pogromul de la Iași: unul dintre cele mai brutale capitole din istoria evreilor români în timpul Holocaustului”;
- Lyonell Fliss, copil supraviețuitor al Holocaustului în timpul Pogromului de la Iași, va împărtăși publicului amintirile personale despre cele petrecute.

Primul episod dedicat evreimii române se va concentra pe Pogromul de la Iași care a avut loc în data de 29 iunie 1941. Greta Barak, arhivistă la Muzeul ”The Ghetto Fighters' House” va prezenta o tăbliță memorială din arhiva muzeului care comemorează enoriașii singaogii Yitzhak Benditer, masacrați în timpul Pogromului.

Dr. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, va susține o prezentare despre motivul pentru care Holocaustul din Europa de Est este încă unul uitat, inclusiv Pogromul de la Iași. După cum va arăta, acest pogrom a constitutit un acces violent de antisemitism, dar care nu a fost nici izolat, nici fortuit; mai degrabă, a făcut parte dintr-o serie lungă de crime în masă comise de fasciștii români. Cel puțin 6.000 de evrei au fost uciși la Iași și alți 2.600 au murit în două trenuri ale morții. Pogromul de la Iasi a fost urmat de deportarea si exterminarea sistematică a evreilor din Basarabia și Bucovina, și de exterminarea evreilor ucraineni din Transnistria.

Programul se va încheia cu mărturia personală a lui Lyonell Fliss, supraviețuitor al Holocaustului care locuiește astăzi în Johannesburg. Acesta avea 6 ani când a avut loc Pogromul de la Iasi. Rudele lui au fost ucise acolo, cât și în trenurile morții.  În 2022, a primit din partea Municipalității Iași medalia si titlul de Cetătean de Onoare al Municipiului Iași, în cadrul unei ceremonii publice de comemorare a 81 de ani a Pogromului.

Evenimentul este organizat în colaborare cu  organizația A.M.I.R.(Organizația Evreilor Originari din România), Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”,  Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Organizația „Clase fără Frontiere”, Centrul pentru Studierea Holocaustului și Genocidului din Johannesburg, precum și Forumul Catedrei ”Rabin” de la Universitatea ”George Washington”.

Pentru a participa la eveniment, este necesară înscrierea prealabilă folosind link-ul de mai jos:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIqc-urqj4tGNQLmt1VXH0WBtSxN2qKQQiY?fbclid=IwAR2henKxSowvpkwWjGJKXuwCF0T5yDtsA_cdRiq4RS2VEdMHBFQ52Hjm11E#/registration