Trupa Subcarpați, prezentă în cadrul Festivalului Balkan Trafik cu sprijinul ICR Bruxelles

ICR Bruxelles susține participarea grupului muzical românesc Subcarpați la Festivalul Balkan Trafik 2023, care va avea loc în perioada 27 - 30 aprilie 2023. Anul acesta, Festivalul Balkan Trafik se va desfășura în centrul capitalei europene Bruxelles, la Place De Brouckere & Grand Place, dar și la Namur, la Le Delta & Point Culture.

Concertul Subcarpați va avea loc sâmbătă, 29 aprilie 2023, în Place de Broukere, Bruxelles, la doi pași de Grand Place, un loc apreciat de toți artiștii și programatorii de evenimente culturale, care are capacitatea de a reuni mii de melomani, într-o atmosferă incendiară, unică pe scena belgiană.

Din programul concertului, nu vor lipsi piesele de mare succes Mircea Alimoș, Dă-i Foale , Rege pe Deal, 2000 de km, Lăutar de București , Codrule, mărite domn, 84’-85’, Pe deal în văi, Oamenii sunt încă frumoși, Balada Românului, Frunzuliță, Iarbă deasă și altele.

Subcarpați este cea mai mare grupare muzicală independentă din România, care s-a născut în urmă cu 12 ani la inițitiva lui BEAN MC și este compusă dintr-un grup de prieteni mânați de pasiunea pentru muzică și folclor.

Din 2009 până în prezent, Subcarpați a lansat opt materiale discografice: „Etnologic” (2010); „Subcarpați" (2010); Compilația „Culese din Cartierˮ (2011); „Underground Folclorˮ (2012); „Pielea de găinăˮ (2014); „Satele Unite ale Balcanilorˮ (2016); „Zori și Asfințitˮ (2018); „Folcloru’i Oxigen Pentru Un Popor Astmatic” (2021).

Componență: Alexe Marius Andrei - solist, Emilian Popa – solist, Andrei Alexandru – DJ, Radu Pieloiu – tobe, Matei Vasilescu - țambal , Valentin Mușat - chitară, Cătălin Catană - solist, Alexe Alexandru - tehnician, Bogdan Anghel – lumini, Dragoș Vasiloaia – efecte vizuale, Cristian Tache - manager, Beniamin Ambarus – dobă, Dănilă Ștefan Tudor - solist, Ioana Milculescu – solistă, Micha Alexe – solist, Gabi Groza - caval, fluier, Robert Manole – tehnician, Radu Layer Dobra - inginer sunet.

Proiectul muzical Subcarpați a fost demarat în 2010 de artistul producător Marius Alexe, cunoscut pe scena muzicală românească și sub numele de BEAN Mc. De atunci, în jurul acestui nume, au început să graviteze diverse forme de artă, devenind o comunitate de confluență artistică și creație. Artiști din diferite regiuni ale țării, generații și domenii artistice diferite se adună în jurul proiectului SUBCARPAȚI pentru a crea liber, inspirați fiind de rădăcinile lor și de frumusețea magnetică a regiunii din care provine fiecare artist. Astfel, ia naștere o mișcare muzicală în creștere, care combină sunetele reci, contemporane, cu cele arhaice, Centrul Cultural SUBCARPAȚI născându-se ca o extensie a mișcării deja create. Intenția Centrului este de a se implica activ și profund în mișcarea culturală românească contemporană, de a promova folclorul și de a susține educația alternativă prin muzică, concentrându-se în principal pe originea lucrurilor. Un mediu multicultural stă la baza activității Centrului, prin reunirea și aducerea în fața publicului a autenticității poporului nostru ca națiune, a tradițiilor și culturii minorităților, a artiștilor contemporani, atât emergenți, cât și consacrați, susținând puternic dezvoltarea și integrarea zonelor rurale românești în patrimoniul cultural național și european. Asociația este specializată în organizarea și desfășurarea de conferințe, evenimente și activități culturale, artistice, muzicale. Cooperează și are parteneriate și legături cu asociații specializate în domeniul noii creații muzicale, culturii și inovației, creând un vibe aparte prin muzică.

Balkan Trafik este o sărbătoare a muzicii, a dansului și a artelor spectacolului. Cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, festivalul aduce în inima Europei reprezentanți ai tuturor țărilor din centrul și sud-estul continentului. Manifestarea a crescut în vizibilitate și profesionalism de la an la an, fiind foarte apreciată de presa de specialitate și de mass-media belgiană. (http://www.balkantrafik.com). Va fi muzică, cinema, rezidențe artistice, dezbateri ‘digital cross-border’, street art parcours, expoziții, workshop-uri tematice, acesta fiind unul dintre festivalurile cu mare priză la public (ediția 2022 a beneficiat de circa 6000 de spectatori). Artiștii vor prezenta amănunțit demersul creativ propriu, rezultat din provocările societăților și comunităților în care trăiesc și se exprimă artistic.

Ca în fiecare an, programatorii festivalului propun un program variat, susținut de peste 10 formații din țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Peste 150 de artiști vor concerta, timp de patru zile, în Bruxelles și Namur.

Capetele de afiș ale ediției 2023 sunt: SUBCARPAȚI, Kermesz à l’Est, Ntoumos, Boban & Marko Markovic, DUBIOZA COLECTIV, Iskaz, BALKAN BEAT BOX.