Transylvanian Concert, susținut de Lucian Ban și Mat Maneri la Festivalul Internațional de Jazz de la Ierusalim

Transylvanian Concert, sustinut de Lucian Ban si Mat Maneri la Festivalul International de Jazz de la Ierusalim

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, pianistul român de jazz Lucian Ban și violonistul american Mat Maneri, nominalizat la Premiile Grammy, vor interpreta „Transylvanian Concert" în cadrul Festivalului Internațional de Jazz de la Ierusalim, care va avea loc în perioada 14-16 decembrie 2016, la Muzeul Israel. Programul muzical al concertului, care va avea loc în data de 14 decembrie 2016, ora 20:00, la Muzeul Israel, include prelucrări ale unor piese semnate de George Enescu, folk din zona Transilvaniei și improvizații de jazz.

Albumul Transylvanian Concert a fost realizat de către Lucian Ban împreună cu celebrul violist american Mat Maneri. Apărut în 2013, la prestigioasa casă de discuri „ECM Records", albumul include balade, piese de blues, imnuri și improvizații abstracte, cu influențe de jazz și muzică de camera europeană. De la apariția sa, acesta a câștigat numeroase premii și recenzii extrem de pozitive din partea criticilor de specialitate, inclusiv Cel Mai Bun Album al anului 2013.

Violonistul Mat Maneri și pianistul Lucian Ban au colaborat și la albumul/proiectul Enescu Re-Imagined.

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă" (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010, fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz d'Ór din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia și altele. Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „un nume de urmarit / a name to watch", pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Teaca (jud. Bistrița-Năsăud), activează la New York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 8 albume sub nume propriu, pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek ș.a.) cu „Transylvanian Concert", album ce-i va aduce consacrarea internațională.

Criticul Terrell Holmes, de la All About Jazz", spunea, în 2003, despre pianistul român: Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz, cât și de un McCoy Tyner...".

Mai multe informații despre activitatea muzicală a pianistului: http://www.lucianban.com/live/

Nominalizat, în 2006, la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă", Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi, un adevărat „copil nebun" al avangardei americane. În 1990, Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet, împreună cu tată său și cu Randy Peterson. Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congres și în concerte pe scene din toată Europa. Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilității sale muzicale, Mat a mai lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops și apare pe CD-ul Remixex, al Illy B Eats.

Celebra revista „All About Jazz" îl descrie în termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola".

Bilete și informații suplimentare: www.jerusalemjazzfestival.org.il(reducere specială pentru abonații ICR Tel Aviv prin prezentarea codului nr. 4000, la achiziționarea de bilete)