TRADITII SI OBICEIURI ROMANESTI DE CRACIUN

Evenimentul isi propune sa aduca la cunostinta publicului spaniol manifestarile celebrate in Romania cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, un timp bogat in credinte, povesti, gesturi si trairi sacre, ce au menirea de a regenera. 
Evenimentul este unul inedit prin prezentarea ceremonialului Sarbatorilor, a colindatului si a tipurilor de colinde, precum si a celor mai importante manifestari ce au loc cu aceasta ocazie, precum colindele, plugusorul, cântecele de stea, teatrul popular, etc. 

Prezentarea va fi sustinuta de etnologul Silvia Chitimia
, doctor in etnologie (teza cu titlul „Simboluri hermetice in cultura traditionala romaneasca"), cercetator la Institutul de Etnologie si Folclor "Constantin Brailoiu" din Bucuresti, eseista si poeta. Silvia Chitimia este autoarea volumelor de poezie Circuitul viselor in natura, Fetita care zbura deasupra orasului, Magazinul fermecat. De cativa ani este colaboratoare permanenta a Televiziunii Romane la postul TVR Cultural. 

Prezentarea va contine si comentarii privitoare la originea cuvintelor colind si Craciun, la continutului textelor de colind, la mesajul religios si folcloric. Lucrarea cu titlul "Sarbatoarea dintre ani. Mistere, datini si ceremonii romanesti" va pune in evidentă originea, traditia si obiceiurile pastrate de-a lungul anilor precum si varietatea manifestarilor ce se produc cu aceasta ocazie. 

Prezentarea va fi urmata de proiectia a doua filme-documentar despre obiceiurile si traditiile romanesti de Crăciun, cu prezentarea de imagini din diferite zone ale tarii, Colinde din Maramures si Sarbatori de iarna. 

Vor fi ascultate cele mai reprezentative colinde si cântece de iarna ale romanilor.