Tradiţie. Târg meşteşugăresc. Concert // Trademark Romania – artă şi tradiţie

Tradiţie. Târg meşteşugăresc. Concert // Trademark Romania – artă şi tradiţie
Data: 27 – 29 mai 2013
Locul desfăşurării: Piaţa Păcii şi Muzeul Etnografic Kinsky


Ca în fiecare an, Târgul meşteşugăresc din Piaţa Păcii „Trademark Romania” invită publicul ceh să descopere frumuseţile folclorice din diferite zone ale României. În ediţia 2013, sunt invitaţi meşteri din zona etnofolclorică a Bucovinei, care vor aduce renumita ceramică neagră de Marginea, ouă încondeiate şi ouă pictate, icoane, sculptură în lemn şi broderie. Timp de trei zile, arta tradiţională bucovineană va fi însoţită de cântecele şi jocurile populare, în interpretarea Ansamblului „Arcanul” din Suceava.

La centrul de informare amenajat în târg vor fi puse la dispoziţie materiale informative culturale şi turistice. Produsele create şi prezentate de meşteşugarii români vor putea fi cumpărate de către vizitatorii târgului.


Program:

Târg meşteşugăresc: 27-28 mai, Piaţa Păcii, zilnic de la ora 10.00 până la ora 19.00

Concert şi spectacol de muzică populară românească: 27-28 mai, Piaţa Păcii, 17.30-19.00

Concert: 29 mai, 18.00-19.30, Muzeul Etnografic Kinsky

Ansamblul Artistic Studenţesc ARCANUL USV al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, vine din Bucovina, o regiune istorică a României, dar şi a Imperiului Habsburgic de altădată.

Ansamblul are o istorie ce se întinde pe 5 decenii, mai exact de la sfârşitul anului 1963. Istoria Ansamblului este presărată cu turnee în ţară şi în străinătate, festivaluri şi concerte.

În prezent, Ansamblul trece printr-o schimbare de generaţii şi are în componenţă o formaţie de dansuri populare şi solişti vocali – studenţi, masteranzi sau tineri absolvenţi ai Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava.

Totuşi, în 2012 Ansamblul Artistic Studenţesc ARCANUL USV a participat la 51 de evenimente cultural-artistice, dintre care trei turnee în Portugalia, Ucraina şi Cehia. De asemenea, se pot menţiona realizarea de emisiuni TV la Televiziunea Română şi alte câteva posturi de televiziune ce pot fi recepţionate internaţional prin satelit.

Pentru evoluţiile încântătoare ale membrilor săi, Ansamblul Artistic Studenţesc ARCANUL USV a fost răsplătit cu premii, distincţii, diplome de onoare şi de excelenţă.
Coregrafia este asigurată de ing. Ioan-Ilie NEMŢOI, iar coordonarea ansamblului este gestionată de dr.ing. Sorin POHOAŢĂ.

MEŞTERI POPULARI

Elena şi Filon LUCĂU-DĂNILĂ
- pictură religioasă tradiţională;
- pictură laică originală;
- reproduceri după fresce.

Absolvenţi ai Universităţii din Cluj-Napoca, profesori de limba şi literatura română, pasionaţi de creaţia populară, autori a numeroase studii etnografice şi folclorice.

Elisabeta TELEAGĂ
- costume populare tradiţionale (cusute sau ţesute pe pânză de casă);
- trăistuţe autentice de Bucovina;
- podoabe ţărăneşti folosite de fete şi neveste la sărbătorile satului;
- diverse împletituri;
- opinci.

Învăţătoare, născută în localitatea Straja, judeţul Suceava, într-o familie cu tradiţie recunoscută prin hărnicia, dăruirea şi priceperea în arta ţesutului şi a împletiturilor, este un adevărat meşter de costume populare tradiţionale specific locului. Prin îmbinarea deosebită a culorilor, modelele create reflect rafinamentul, creativitatea şi dinamismul oamenilor locului. De asemenea, d-na Elisabeta TELEAGĂ readuce în actualitate ţesături aproape uitate, fiind o bună păstrătoare a tradiţiilor autentice româneşti.

Florin şi Maricica BEJINARI
- încondeiatul ouălor;
- pictură religioasă pe pietre, pe ouă de gâscă sau struţ;
- picture religioasă (icoane) pe lemn sau sticlă;
- pictură naivă pe ouă de struţ.

De-a lungul timpului bucovinenii s-au evidenţiat prin anumite activităţi caracteristice, care le-au certificate valoarea în rândul făuritorilor de frumos. Una dintre aceste activităţi, din zona Rădăuţi, jud. Suceava, este încondeiatul ouălor care prin măiestria combinării motivelor tradiţionale geometrice şi îmbinarea culorilor specific zonei, a devenit o adevărată carte de vizită a Bucovinei şi a României. Ca autodidacţi, au extins tehnica picturii bizantine pe lemn pe diferite tipuri de suport, inclusiv ouă de struţ. De menţionat, că a pictat cel mai mic ou din România.

Călin BRĂTEANU, şef secţie la Centrul Cultural Bucovina din Suceava, va prezenta ceramica neagră de Marginea, prin creaţiile lui Gheorghe MAGOPĂŢ, şi creaţii ale meşterilor cioplitori în lemn: Florin CRAMARIUC, Toader IGNĂTESCU, Avram ROŞCA şi Petru Dumitru TÂRLĂ. Arta străveche a prelucrării lemnului face cinste înaintaşilor, depăşind de mult graniţele României. Se vor prezenta linguri, polonice, coveţi, măşti.


Parteneri:
Muzeul Etnografic Kinsky, Muzeul Naţional al Cehiei, Primăria Praga 2, Agenţia de turism CEDOK, Asociaţia românilor din Republica Cehă
Primăria Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Universitatea "Ştefan cel Mare", SC Optika Tataru SRL Suceava, Axa Computers Grup Suceava