The Lost World of Old Europe – The Danube Valley 5000-3500 BC. Cultura Cucuteni peste Atlantic

Pe 10 noiembrie a fost vernisată, la Institute for the Study of Ancient World (ISAW), prima expoziție românească de arheologie în spațiul nord-american, organizată de ISAW şi Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Gânditorul de la Hamangia a fost doar una dintre cele 175 de piese de patrimoniu național, la care s-au adăugat artefacte din colecții muzeale provenind din Bulgaria și Republica Moldova, prezentate la New York sub incitantul titlu "The Lost World of Old Europe – The Danube Valley 5000-3500 BC". Institutul Cultural Român din New York este partener în organizarea și promovarea acestui eveniment dedicat culturii Cucuteni, seria de activități fiind inaugurată de o masă rotundă deschisă publicului la care au participat personalități cu un rol important în conceperea expoziției.
Muzeul Național de Istorie a României este deținătorul majorității pieselor prezentate la New York şi coordonatorul echipei care a contribuit la realizarea acestei expoziții, reunind obiecte din colecțiile Muzeului Național de Arheologie și Istorie al Moldovei de la Chișinău (Republica Moldova) și ale Muzeului Regional de Istorie Varna (Bulgaria), dar și din colecţiile altor 18 muzee din țară. Alături de reprezentanții MNIR, Crişan Muşeţeanu (director), Nicolae Dragomir Popovici (director al secţiei de arheologie), Ioan Opriş (cercetător, secţia Istorie) şi Corina Borş (muzeograf şi coordonator de proiect), au mai fost prezenți la masa rotundă de la sediul ICRNY Roberta Casagrande-Kim, cercetător principal la ISAW și unul dintre inițiatorii acestui ambițios proiect, Florica Zaharia, conservator la secția textile din cadrul Muzeului Metropolitan din New York, și Virgil Ștefan Nițulescu, președintele Comitetului Național Român al Consiliului Internațional al Muzeelor ICOM.
Discuția, moderată de Corina Șuteu, director ICRNY, a oferit informații la prima mână despre efortul organizatoric și poziționarea în proiect a tuturor instituțiilor participante, dar, mai ales, despre conceptul expozițional și relevanța culturală a evenimentului. Este pentru prima oară cînd 250 de artefacte europene vechi de mai bine de 6000 de ani și de proveniență majoritar românească sînt prezentate publicului american. Exponatele denotă nivelul de creativitate și modernitate atins între 5000-4000 î.e.n. în zona reprezentată azi de sud-estul Europei. Vasele din ceramică pictată, straniile figurine sculptate preponderent feminine, ornamentele de aur și din cupru și, nu în ultimul rînd, emblematicul Gânditor de la Hamangia, unul dintre cele mai celebre obiecte de artă din Europa preistorică, sînt dovada incontestabilă a faptului că, mult înainte de Egipt și Mesopotamia, spațiul danubiano carpatic – reprezentat prin cultura neo-eneolitică din Cucuteni, dar și cele din Boian, Gumelnița, Hamangia, Vădastra sau Vinca – a fost unul dintre cele mai sofisticate leagăne de civilizație preistorică.
Dintr-o listă lungă a celor responsabili pentru reușita acestui impresionant proiect cultural româno-american se impun, în principal, două nume: Shelby White, renumit filantrop american pasionat de cultura antică, fondatorul și unicul susținător financiar al Institute for the Study of Ancient World, creat în 2006 în cadrul New York University, și Nicolae Dragomir Popovici, director al secției Arheologie din cadrul MNIR, a cărui specializare în domeniu a fost esențială în elaborarea conceptului expozițional. De remarcabila sa expertiză au beneficiat, la vernisajul din 10 noiembrie al expoziției The Lost World of Lost Europe, ambasadorul României la ONU, doamna Simona Miculescu, și dramaturgul Matei Vișniec, aflat la New York pentru un eveniment ICRNY din cadrul vastului program Performing Revolution in Central and Eastern Europe, cărora domnul Popovici le-a oferit un pasionant tur ad-hoc printre exponate.

Expoziția de la ISAW este însoțită, în lunile care urmează, de o serie de evenimente artistice care pun în dialog exponatele arheologice cu contextul contemporan din țările partenere și, în primul rând, din România. Pe lângă rolul de mediator al contactului dintre instituțiile instrumentale în montarea expoziției, deschisă pînă la 25 aprilie 2010, Institutul Cultural Român din New York asigură integrarea acestui eveniment punctual fără precedent într-un context artistic mai larg, în cadrul programelor publice ale ISAW. Seria de întîlniri curatoriale și vizite ghidate conexe va fi dublată de organizarea, în 2010, a unui concert, a unei demonstrații de olărit și, nu în ultimul rînd, a unor proiecții de filme reprezentative pentru dezvoltarea societății românești de la o perioadă istorică la alta, inaugurate în ianuarie cu prezentarea peliculei Moromeții de Stere Gulea.


Institutul Cultural Român din New York
Tel: +1-212-687-0180
E-mail: info@icrny.org