Teatrul Nottara din București prezintă trei spectacole la Oslo, cu sprijinul Institutului Cultural Român

Trei spectacole românești vor fi prezentate la Oslo, în perioada 27 februarie – 1 martie 2023, în cadrul proiectului „Teatrul, o nouă normalitate #REINVENTARE“, cofinanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și derulat de Teatrul Nottara din București, fundația culturală norvegiană Artepunkt Skandinavia și agenția de comunicare Media One, cu sprijinul Asirom – Vienna Insurance Group. Institutul Cultural Român sprijină cele trei reprezentații din capitala Norvegiei, prezentate în limba română, cu subtitrare în limba engleză.

Producțiile Teatrului Nottara vor fi prezentate pe scena teatrului Rommen Scene din Oslo. Seria reprezentațiilor va fi deschisă luni, 27 februarie 2023, ora 19.00, cu spectacolul Moara cu noroc, în regia Alinei Hiristea, după un scenariu de Radu Aldulescu, ce are la bază nuvela lui Ioan Slavici, în viziunea scenografică a lui Alfred Samuel Mihailovici, avându-i în distribuție pe Dorin Enache, Karl Baker, Raluca Jugănaru, Vlad Jipa, Ada Navrot, Ioana Calotă, Laura Anghel, Remus Stănescu, Dani Popescu, Ion Grosu și Filip Ristovski. Va urma Enigma Otiliei, după George Călinescu, având scenariul și regia semnate de Radu Popescu, și scenografia de Victor Diaconu, spectacol programat marți, 28 februarie 2023, de la ora 20.00, cu actorii Teodora Daiana Păcurar, Tudor Cucu Dumitrescu, Remus Stănescu, Vlad Jipa, Ada Navrot, Ion Grosu, Dorin Enache, Ioana Calotă, Andreea Tănase, Dani Popescu, Maria Claudia Vasile și Filip Ristovski. Spectacolul Stâlpii societății, după Henrik Ibsen, în regia lui Dejan Jankovic, având scenografia semnată de Alfred Samuel Mihailovici, cu actorii Ada Navrot, Iulia-Alexandra Dinu, Karl Baker, Teodora-Daiana Păcurar, Tudor Cucu-Dumitrescu și Andreea Tănase, va avea loc miercuri, 1 martie 2023, de la ora 20.00. Muzica celor trei spectacole este semnată de Bogdan Florinel Marinescu, iar coregrafia de Sandra-Elizabeth Mavhima, cu videoproiecție de Ciprian Duică.

Proiectul „Teatrul, o nouă normalitate #REINVENTARE“ se desfășoară, timp de un an, în România și Norvegia, urmând a intra în perioada de sustenabilitate, între 1 aprilie 2023 și 1 aprilie 2024. Proiectul a început în 2022 și a inclus mai multe etape și activități: patru focus grupuri susținute cu liceeni și profesori de literatură română, în urma cărora au fost alese textele puse în scenă; șase producții teatrale inovative pentru consolidarea și dezvoltarea audienței, dintre care trei premiere la scenă, oferite publicului din România și Norvegia, și trei în format live digital, pentru liceeni, prezentate în timpul orelor de limbă și literatură română, respectiv: Luceafărul, după Mihai Eminescu, regia Dejan Jankovic, Bacovia, după poemele lui George Bacovia, regia Alina Hiristea și BArghezi, colaj de poezii din operele lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga și Ion Barbu, regia Radu Popescu; un program de training în domeniul noilor tehnologii pentru 20 de profesioniști; 655 de participanți la activitățile #REINVENT (liceeni, profesori, tineri ce urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului, membri ai comunităților etnice, profesioniști din domeniul artistic și cultural). Detalii: https://reinventeazateatrul.ro/

#REINVENT exprimă misiunea de a întări colaborarea culturală bilaterală dintre România și Norvegia, printr-o complexă inițiativă pilot, cu un rol de inovare socială pe termen lung, născută din convingerea că educația și cultura ajută să apreciem mai bine bogatul patrimoniu cultural, experiențele și valorile comune, dar și să respectăm diferențele. Evenimentele culturale sunt cofinanțate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, prin schema de ajutor de minimis pentru consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței.

Videoclipuri de promovare:

RO https://youtu.be/19zqGo7hWFQ 
EN https://youtu.be/3DCrAbhhtmY