Teach Me Tonight cu Harry Tavitian: de la blues la etno-jazz

În 2009, Institutul Cultural Român îi invită pe iubitorii muzicii în lumea jazzului, într-o călătorie ghidată de Harry Tavitian. Intitulat Teach Me Tonight, programul cuprinde şase concerte cu Harry Tavitian şi invitaţii săi din ţară şi străinătate. Seria va fi deschisă joi, 26 martie, la ora 18.30, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), împreună cu percuţionistul Cserey Csaba. Tema primei întâlniri este „Jazzul, fenomen al secolului XX".
Acoperind un teritoriu vast, de la blues la etno-jazz, programul Teach Me Tonight cu Harry Tavitian îşi propune să împărtăşească bucuria acestei muzici. Nu într-un mod didactic, ci spontan şi firesc aşa cum este însuşi jazzul. De-a lungul a peste un secol de existenţă, genul a trecut prin stiluri distincte, fiecare stil nou apărând ca o reacţie la cel anterior. În acelaşi timp, însă, el a conservat ce a fost mai valoros în stilurile anterioare. Muzica lui Tavitian şi a invitaţilor săi va surprinde câteva dintre cele mai importante momente din istoria jazzului şi va fi însoţită de explicaţii despre naşterea diverselor stiluri, în contextul epocilor traversate. Întâlnirile vor fi interactive. Tema fiecărei seri va fi anunţată pe blogul lui Harry Tavitian într-o secţiune dedicată acestui proiect, unde dialogul va putea continua şi după concerte.
Harry Tavitian, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti est-europeni, are o bogată experienţă de promotor al jazzului, ca organizator de club şi de concerte, ca realizator de emisiuni muzicale, precum şi prin workshopuri şi prezentări intitulate „Lecţia de jazz" în parteneriat cu instituţii de învăţământ.

Aştept cu nerăbdare să mă reîntâlnesc cu publicul de jazz din Bucureşti şi sper ca prin concertele de la ICR să câştigăm noi fani de jazz. Prin ceea ce voi istorisi dar şi prin muzica pe care o vom oferi, sper să împărtăşim publicului ce înseamnă jazzul ca fenomen viu, ca artă care a marcat secolul 20. Elementul de baza al acestei muzici, improvizaţia, este sublimarea ideii de libertate. A singurei libertăţi adevărate – cea din tine. Nu voi face o prezentare exhaustivă, cronologică, cu informaţii care acum se pot găsi uşor pe internet sau în biblioteci ci voi împărtăşi din experienţa mea personală, rezultatul a peste 35 de ani de jazz. Pentru a te îndrăgosti de jazz, e esenţială participarea la concerte. Există o idee preconcepută: că jazzul e doar pentru iniţiaţi. Da! Jazzul este pentru nişte elite. Dar ştiţi ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschişi. Omul firesc, natural, este astăzi din ce în ce mai rar. Asta este elita jazzului. – Harry Tavitian

Invitatul primei seri din seria Teach me tonight cu Harry Tavitian este percuţionistul Cserey Csaba (n. 1958, Gheorgheni). Autodidact, a început să cânte rock progresiv în anii '70. Fondator al formaţiilor Mistic şi Trio Ra, a fost inspirat de muzica orientală. Este creator al unor instrumente de percuţie şi iniţiator al unei şcoli de percuţie la Satu Mare.

Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. În ultimii şase ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte, în România, Ungaria şi Germania. – Harry Tavitian

Printre invitaţii următoarelor concerte din cadrul programului se numără cunoscutul saxofonist rus Anatoly Vapirov, pianistul Ion Baciu Jr. şi grupul Orient Express, muzicienii de blues Vali Răcilă şi Marcian Petrescu alături de trupa Legacy.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.