Spiritul artei populare româneşti, reinterpretat de artista Alina Codin, într-o expoziţie găzduită de Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român este gazda expoziţiei „REînTOARCEREA”, în care artista Alina Codin realizează o introspecţie a manifestărilor decorative ale artei populare arhaice, pe care le reinterpretează în manieră contemporană.

Expoziţia, care va fi vernisată marţi, 23 octombrie, de la ora 18.30 , în Sala Mare a ICR, reuneşte lucrări care oferă o viziune cromatică proaspătă şi contrastantă asupra compoziţiilor decorative ale artei populare autohtone.

“Expoziția propusă se revendică în mod spontan și sincer din spiritul ancestral al folclorului local și al artei populare românești. Nu am pus doar accentul pe sugestiile artei populare, pe manifestările ei decorative, ci am reflectat mai degrabă asupra sensurilor arhaice ale existenței și cât de contemporane rămân aceste sensuri. Nu am revizitat totemul sau simbolul doar într-o stare lirică, poetică, de contemplație. Folosindu-mă de frunze, ochi, figuri de oameni, păsări și figuri geometrice, am reușit să creez o lume proprie. Tablourile din această serie și, în general, pictura frapează, în primul rând, prin forța cromatică, prin raporturile violente de culoare, prin «îndrăzneala» cu care roșul, portocaliul, negrul, galbenul sau verdele ni se imprimă obsesiv în memorie și atmosfera de ritual magic prezentă în fiecare tablou”, îşi descrie Alina Codin conceptul expoziţiei.

Lucrările Alinei Codin se vor afla pe simezele Institutului Cultural Român până pe 2 noiembrie.

Artista a participat la numeroase expoziții de grup în perioada 1996-2006, iar în 1997 a avut prima expoziție personală la Teatrul „Bulandra” din București.

Expoziţia „REînTOARCEREA” a fost vernisată anul trecut la Gallery, Bucureşti, iar în 2018, la Hotel Vega, Mamaia.

În 2017, Alina Codin a deschis expoziția „Universul Nudului”, la Gallery, sediul Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane, împreună cu fotografii Delia Herman-Oprescu și Cristian Oprescu Herman.

Anul acesta, artista a inaugurat expoziţia „De la roşu la negru”, la Muzeul Satului, şi a participat la evenimentele organizate de Romanian Design Week, Palatul Noblesse Bucureşti.

Alina Codin este absolventă a Universității Naţionale de Arte București, promoţia anului 2000, secția Pictură, clasa prof. Vladimir Zamfirescu. Între 1995-1997 a urmat cursurile secției de Scenografie din cadrul Universității, din anul 1998 optând pentru secţia de Pictură.