Spectacolul „Spovedanie la Tanacu“ regizat de Andrei Şerban a încântat publicul polonez

Spectacolul Spovedanie la Tanacu regizat de Andrei Şerban la Teatrul Odeon a fost prezentat publicului polonez în cadrul Festivalul Spectacolelor Seducătoare/Iritante de la Łódź, desfăşurat în perioada 26 februarie – 23 martie 2009.
La invitaţia ICR Varşovia, prin intermediul proiectului „Academia Itinerantă Andrei Şerban" iniţiat de ICR New York, spectacolul Spovedanie la Tanacu s-a jucat cu sala plină, în zilele de 18 şi 19 martie, în Sala mare a Teatrului Powszechny din Łódź.

Aflat la a XV-a ediţie, festivalul a inclus anul acesta montări prestigioase semnate de Jan Klata, Jerzy Jarocki sau Krzysztof Warlikowski, producţii ale Teatrului Naţional şi Teatrului Dramatic din Varşovia, Teatrului Vechi din Cracovia sau Teatrului Modern din Poznań. Înainte de deschiderea festivalului, cele aproximativ 3000 de bilete puse în vânzare s-au epuizat într-o singură zi.
Extraordinarul rol al Irinei din Spovedanie la Tanacu, pe care îl construiesc împreună tinerele actriţe Ramona Dumitrean şi Andreea Tokai, le-a adus acestora Premiul pentru cea mai bună actriţă. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost obţinut de Îngeri în America, în regia lui Krzysztof Warlikowski.
Aplauzelor generoase care au răsplătit ieşirile la rampă ale actorilor români li s-a adăugat şi o foarte bună receptare mediatică. Cele două actriţe premiate, dar şi Tatiana Niculescu Bran, autoarea textului, şi Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, au acordat o serie de interviuri posturilor de televiziune TVP, TVP 3, E-Teatr TV şi La Toya. Presa scrisă a văzut în spectacolul lui Andrei Şerban "un prilej de mare jubilaţie teatrală" (The Times Polska), un spectacol complet, care "cuprinde tot ceea ce aşteptăm de la teatru: suspans, emoţie, delectare" şi ai cărui realizatori "folosesc toate mijloacele de exprimare posibile, livrându-se integral, aşa încât strigătul lor devine strigătul nostru, iar neputinţa lor, neputinţa noastră" (Dziennik Teatralny).

Tot în cadrul festivalului a avut loc o nouă lansare a antologiei de teatru contemporan intitulată Şase minute de teatru românesc, apărută la sfârşitul anului trecut la Editura Panga Pank, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Evenimentul s-a prelungit printr-o discuţie foarte animată, la care au luat parte Joanna Kornaś-Warwas, traducătoarea volumului, Tomasz Bocheński, profesor la Universitatea din Łódź, Paweł Sztarbowski, critic al săptămânalului Newsweek Polska, afiliat Institutului de Teatru "Zbigniew Raszewski" din Varşovia, şi Monica Voitovici, coordonatoarea proiectului din partea ICR-Varşovia.

Contact:
ICR Varşovia
tel: +48 22 8281278
warszawa@icr.ro