SPECTACOL | Gândurile unei nopti de vara

GANDURILE UNEI NOPTI DE VARA | Omagiu adus poeziei românesţi.
Spectacol performance de desen în nisip, poezie si muzica.


Luni 30 iunie, ora 20h00 pe scena Salii Bizantine a Palatului Behague, Institutul Cultural Român din Paris, Ambasada Romaniei in Republica Franceza si Biroul pentru Relatii cu Diaspora (Republica Moldova) va invita la un spectacol performance cu genericul «Gândurile unei Nopti de Vara », omagiu adus poeziei românesţi.
Invitati : Ana Munteanu (Republica Moldova)Regia si Scenariul: Mihai ŢărnăActori francezi de la Ecole Internationale de Création Audiovisuelle et de Réalisation (EICAR) Paris

Evenimentul artistic «Gândurile unei Nopţi de Vară » este un spectacol-performance ce reprezintă trei tipuri de exprimare artistică : arta vizuală (picturi in nisip), poezie si dans, dezvoltate ca performance de către pictoriţa si artista în nisip (sand-artist) Ana Munteanu, și având ca performeri 7 actori francezi de la Școala Superioară de Cinema și Audiovisual din Paris.Scenariul si regia îi aparţin lui Mihai Ţărnă și se bazează pe versurile celor mai importanţi poeţi români - Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu -, redate intr-o atmosferă de muzică clasică din repertoriul a marilor compozitori francezi - Camille Saint-Saëns, Erik Satie, Claude Debussy - ; versuri recitate în franceză si română de catre 7 actori, ilustrate in pictură pe nisip de către Ana Munteanu.
Gândurile unei nopti de vara este un spectacol produs de asociatia Constellation Culture, reprezentata de catre Liliana Rosca.


Rezervare obligatorie : resa@institut-roumain.org sau 01 47 05 15 31


***

Ana Munteanu : pictor, sand artist profesionist (picturi in nisip), din 2008 este Lector Superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din R.Moldova. In anul 2012 Ana Munteanu a fost finalista concursului „Românii au Talent”, unde a reprezentat desenul „Veniţi acasă”, lucrare realizată cu nisip pe tablă prin metoda sand art, fundal sonor fiind asigurat de melodia „Cine iubeşte şi lasă”, în interpretarea Mariei Tănase. In anul 2011 a creat sand art show pentru concertul „The best off” al formației Proconsul.Ana Munteanu a primit mai multe distincţii internaţionale (printre care in anul 1999 menţiunea Global Shoes din SUA si in 1999 si in 2001 Premiul Le Géste en Liberte, UNESCO Troyes, Franţa.
Mihai Ţărnă, regizor de teatru și film, actor, scenarist din 2002 este Șef al Catedrei ”Arta Actorului”la Școala Superioară de Cinema și Audiovizual din Paris. Este născut la Chișinău. Aici și-a făcut studiile în actorie și regie de teatru la fostul Institut de Stat al Artelor iar ulterior s-a specializat in regie de film la Școala Internațională de Cinema din Paris. A montat la Paris 13 spectacole, printre care: „Trei surori” de Anton P. Cehov, „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Nopţile Valoniei” de E. E. Schmidt, “O sută de ani de singurătate’’ de Gabriel Garcia Marquez... A jucat în peste 15 filme în Moldova, Franța și Marea Britanie, alături de nume cunoscute ale cinematografiei mondiale.
***

Parteneri instituţionali : ICR Paris, Ambasada României în Republica Franceza, Școala Superioară de Cinema și Audiovizual din Paris, Biroul pentru Relatii cu Diaspora (Chișinau, R.Moldova), Ambasada Republicii Moldova în Franţa.
Sincere multumiri: Creator “Iurie Bors” (Chișinau, R.Moldova), Agentiei Comnart (Paris, Franta).***

Spectacolul – performance « Gândurile unei nopţi de vară » este un proiect al asociatiei “Constellation Culture” care se înscrie in proiectul itinerant ”Identitate si Memorie“. Scopul acestui proiect este valorizarea patrimoniului local prin intermediul diversitaţii cultural-artistice, precum si sprijinirea artiștilor de excepţie. Acest proiect este realizat intr-un context european si integreaza diverse genuri artistice și artiști de diferite naţionalitaţi. Baza acestui proiect este promovarea artei din ţara de origine și a gazdei prin intermediul unei culturi comune.


[UPDATE 03.07 ]:
In jur de 200 de persoane, cetățeni din Republica Moldova, România și Franța s-au reunit la Paris, pe 30 iunie, pentru a aduce un omagiu poeziei românești, în cadrul unui spectacol inedit, axat pe interacțiunea dintre arta vizuală, poezie și muzică, asociat valorilor și patrimoniului cultural european. Specatcolul a întâlnit un mare succes, aplauzele neîncetate de la finalul momentului artistic dovedind acest lucru.
Proiectul din spatele spectacolului a fost prezentat de catre Directorul adjunct ICR Paris, Radu Ciobotea.
La spectacol au participat, printre altii, Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Moldova la Paris, Oleg Serebrian; ministrul Sănătății din Republica Moldova, Andrei Usatâi; consilierii Ambasadei Republicii Moldova în Republica Franceză, Lilian Moraru și Anatol Ciubuc; directorul general al Școlii Internationale de Creatie Audiovizuala si Realizare (EICAR Paris), Robert Baquiast.