SoNoRo INTERFERENŢE – workshop pentru tineri muzicieni la Montepulciano

Institutul Cultural Român s-a alăturat Asociaţiei SoNoRo pentru organizarea ediţiei 2010 a workshopului pentru tineri muzicieni de la Montepulciano, Italia. Proiectul, care se înscrie în programul educativ din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo (alături de alte două workshopuri la Portul Cultural Cetate, 28 martie - 4 aprilie şi BNR - Centrul de pregătire profesională de la Paltiniş, 22 - 29 aprilie), se desfăşoară la Academia Europeană pentru Muzică şi Arte "Palazzo Ricci" din Montepulciano (aparţinînd Universităţii de muzică din Köln).
Tinerii muzicieni români au ocazia să studieze muzica de cameră alături de artişti de renume internaţional, profesori de la diferite conservatoare europene. La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshopului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate. Concertele finale vor avea loc la Bucureşti, Iaşi şi Arezzo.
Cele mai bune ansambluri din cadrul workshopului SoNoRo - Interferenţe vor concerta, în luna noiembrie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.
SoNoRo – Interferenţe, o iniţiativă în premieră în România, îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români şi să creeze oportunităţi de colaborare pe termen lung între interpreţii implicaţi.
Bursierii ediţiei 2010 sunt Andrei Gologan (pian), student la "Mozarteum" Salzburg; Adela Liculescu (pian), elevă la liceul de muzică din Craiova; Radu Dunca (vioară), student la UNM Cluj-Napoca; Francesco Ionaşcu (vioară), elev la liceul de muzică din Cluj-Napoca; Diana Alexandru (violă), studentă UNM Bucureşti; Bogdan Eugen Cristea (violă), student la UNM Bucureşti; Csilla Kecskes Aved (violoncel), elevă la liceul de muzică din Târgu-Mureş şi Alexandra Potinga (violoncel), studentă UNM Bucureşti. Cursurile de măiestrie vor fi susţinute de Natalia Lomeiko (vioară), Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă) şi Erich Oskar Hütter (violoncel).
Informaţii suplimentare: www.sonoro.ro

Detalii despre artiştii care susţin cursurile de măiestrie
Natalia Lomeiko (vioară) Născută într-o familie de muzicieni, Natalia Lomeiko are o solidă reputaţie internaţională. A câştigat premii la Concursul Internaţional de Vioară Menuhim în 1993 şi 1995, la Concursul Internaţional de Vioară Tibor Varga în 1997, la Concursul Internaţional de Vioară Antonio Stradivari în 1998 şi la Concursul Internaţional Ceaikovski în 1998. Este laureată a Concursului Internaţional de la Gisborne (1990), a Concursului "Young Musician of the Year" din Noua Zeelandă în 2000 şi câştigătoarea Medaliei de Aur şi a Premiului I la Concursul Internaţional de Vioară Paganini în acelaşi an. În 2003 a primit Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară Michael Hill.
Natalia Lomeiko a studiat la Novosibirsk cu A. Gvozdev, la Yehudi Menuhin School în Anglia cu Lordul Menuhin şi N. Boyarskaya, la Royal College of Music şi Royal Academy of Music cu Hu Kun. De la debutul alături de Orchestra Simfonică din Novosibirsk, la vârsta de şapte ani, a apărut pe scenă, ca solistă, alături de mari orchestre, printre care Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Yehudi Menuhin, New Zealand Symphony Orchestra, Tokyo Royal Philharmonic şi Nice Philharmonic. În 2001 a înregistrat cele trei sonate pentru vioară de Edvard Grieg, alături de pianista Olga Sitkovetsky.
Natalia Lomeiko concertează frecvent pe scene prestigioase din Londra precum Wigmore Hall, the Purcell Room, Queen Elizabeth Hall, Buckingham Palace, Barbican şi Royal Festival Hall. A susţinut turnee în Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania, Finlanda, Rusia, Polonia, SUA, Brazilia, Japonia şi Noua Zeelandă.

Diana Ketler (pian) Provine dintr-o familie renumită de muzicieni din Riga. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani şi a debutat la 12 ani sub bagheta cunoscutului dirijor Vassili Sinaiski. A urmat cursurile Academiei de Muzică din Riga, Mozarteum din Salzburg şi Royal Academy of Music din Londra cu profesorii Theofil Bikis, Karl-Heinz Kammerling şi Christopher Elton obţinând cele mai înalte distincţii.
Ca solistă şi muziciană de cameră a avut concerte în aproape toate ţările europene, Japonia, Canada şi Rusia, alături de orchestre precum Filarmonica de Cameră din Salzburg, Südwestdeutsches Kammerorchester, Orchestra de Cameră din Riga, Orchestra de Cameră din München, Orchestra Simfonică Letonă, etc. A susţinut recitaluri în săli renumite precum Glenn Gould Studios din Toronto, South Bank din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Tokio Opera City Hall, Osaka Symphony Hall.
Diana Ketler este membră în Ansamblul Raro, cu care concertează regulat în Europa şi Japonia.
A realizat înregistrări în Anglia, Germania, România, Japonia, Letonia şi Austria.
Cel mai recent album, "Songs and Dances of Life", a apărut la Editura Humanitas Multimedia şi la casa de discuri Solo-Musica din München.
Printre partenerii constanţi de concert ai Dianei Ketler se numără Wolfram Christ, Baiba Skride, Konstantin Lifschitz, Adrian Brendel, Daishin Kashimoto, Claudio Bohorquez, Inga Kalna şi Marlis Petersen. A participat la festivalurile de la Gstaad, la invitaţia lui Gidon Kremer, Ravello, Chichester Londra (Ligeti Festival), St.Gallen Musikfestival, Carinthischer Sommer în Austria, Kobe International Arts Festival, Tartini Festival, Buxton Festival şi Festivalul SoNoRo din Bucureşti.
În anul 2001 Diana Ketler a devenit profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra şi de atunci ţine cursuri de masters în Anglia, Letonia, Republica Cehă, Spania, România şi Japonia. În anul 2003 a primit titlul de Associate of the Royal Academy of Music, una dintre cele mai înalte distincţii ale acestei instituţii de învăţământ. Este, de asemenea, director artistic al festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Germania.

Răzvan Popovici (violă) S-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi a început studiul violei cu tatăl sau, Mugur Popovici.
A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.
S-a perfecţionat cu Tabea Zimmermann, Paul Coletti, Wilfried Strehle, Christoph Wyneken, Thomas Riebl şi membrii Cvartetului Hagen.
A cântat ca solist în mai multe ţări europene, în sala Filarmonicii din Koln, Festspielhaus Baden-Baden şi Theatre des Champs Elysee din Paris. A colaborat cu Konstantin Lifschitz, Alexander Lonquich, Rainer Kussmaul, Thomas Brandis, Daishin Kashimoto, Cvartetul Voces şi membri ai Cvartetelor Amadeus si casalQ la Schwetzinger Festspiele, Harrogate Festival, Open Chamber Music Prussia Cove, Boswil Sommer, Oxford Chamber Music Festival, Kobe Music Festival, Ferrarra Musica, St.Gallen Musikfestival, Tartini Festival. Printre sălile în care a cântat se numără Wigmore Hall şi South Bank/Londra, Konzerthaus/Viena, Ateneul Român, Musashino Hall/Tokio sau Prinzregententheater/München. Ca membru al Ansamblului Raro cântă regulat în Europa şi Japonia (Tate Gallery în Londra sau Residenz München).
Primul său CD, Songs and Dances of Life, a apărut la editura Humanitas Multimedia şi la casa de discuri Solo-Musica din München. Au urmat încă două discuri înregistrate cu Ansamblul Raro –Canti drammatici şi The Seasons.
O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001, unde a avut ocazia să cânte sub bagheta dirijorilor Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Lorin Maazel, Daniel Harding, Ivan Fischer şi Gunter Wand. De asemenea, au fost notabile colaborările sale ca prim-violist cu Orchestra de Cameră din Köln, Filarmonica de Cameră din Salzburg, Orchestra Filarmonicii din Essen, Orchestra de Cameră din Kobe şi Orchestra de Cameră din Munchen.
Răzvan Popovici a ţinut cursuri de masters în Republica Cehă, Japonia, Italia şi România.
Este iniţiatorul şi directorul Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania, precum şi al seriei de concerte Pelerinages din München şi al Festivalului SoNoRo din Bucureşti.

Erich Oskar Hütter (violoncel)
A studiat la Universitatea din Graz şi la Academia de Muzică din Basel, unde a obţinut diploma de violoncelist solist şi pedagog (cu cea mai înalta distincţie). A primit o bursă din partea Ministerului Afacerilor Externe din Austria pentru a-şi continua studiile cu Janos Starker la Indiana University, cu Ralph Kirschbaum la Royal College of Music din Manchester şi, la îndemnul lui Misha Maisky, la Accademia Chigiana Siena. A obţinut premii încă din timpul studenţiei, la competiţiile de la Viena, Stresa, Duesseldorf şi Gorizia, concertând, de asemenea, ca solist alături de orchestre din Austria, Italia, Elveţia.
Ca solist şi interpret de muzică de cameră a realizat numeroase turnee prin Europa (în săli de concerte din Viena, Praga, Zagreb, Torino, Lecce, Lyon, Londra, Basel), în SUA (Washington, Baltimore, Richmond, Indianapolis), în Canada (Montreal, Ottawa, Toronto), în Israel şi în Palestina, fiind invitat frecvent şi la festivaluri. Predă cursuri de măiestrie la universităţi din SUA, Palestina şi la Academia de vara de la Stift Rhein din RFG.
Face parte din ansamblurile „Trio Eusebius" şi „Arcus", acesta din urmă având o evidentă predilecţie pentru muzica contemporană. În trio cu Stefan Haeckel şi Horst-Michael Schaffer interpretează muzică medievală cu elemente de improvizaţie provenite din jazz.
Este, de asemenea, directorul Festivalului de muzică de cameră din Steier, al Festivalului de operă şi al celui de Paşti şi Advent din Graz, Austria.
În 2004, la invitaţia lui Daniel Barenboim, a participat ca profesor de violoncel la proiectul prin care s-a înfiinţat Orchestra Palestiniana de Tineret.