Semnele diacritice, sursă de inspirație pentru identitatea vizuală a Sezonului Cultural România – Polonia 2024-2025

Identitatea vizuală a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 a fost dezvăluită publicului polonez în cadrul conferinței de presă organizate de Institutul Cultural Român de la Varșovia la Castelul Regal, în data de 29 februarie 2024, iar publicului român în data de 3 martie, cu ocazia recitalului pianistului de jazz Leszek Możdżer de la Ateneul Român. Autorii logo-ului și ai sloganului sunt Maria Lisicka (Academia de Arte Frumoase din Varșovia) și Toma Ștefănescu (Universitatea Națională de Arte din București), studenți în cadrul departamentelor de design grafic.

Identitatea vizuală a sezonului este rodul colaborării dintre studenții departamentelor de design grafic de la Universitatea Națională de Arte din București (UNArte) și Academia de Arte Frumoase din Varșovia. Rezultatul muncii de mai multe luni a unor echipe mixte de tineri graficieni, susținuți de profesorii lor, este un logo inspirat de semnele diacritice caracteristice fiecărei limbi, puse în dialog. Identitatea este completată de sloganul „Vorbim aceeași limbă”, care face trimitere la limbajul culturii, instrument al cunoașterii și înțelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare și tradiții.

Pregătirea identității vizuale a demarat încă din toamna anului 2023 printr-un concurs supervizat de prof. Marina Theodorescu, dr. Iosif Oprescu și dr. Radu Manelici, șeful Departamentului de Design din cadrul Universității Naționale de Arte din București, respectiv de dr. Aleksandra Kot și dr. Marcin Władyka, cadre didactice la Academia de Arte Frumoase din Varșovia. Într-o primă etapă, au fost cooptați opt studenți la specialitatea design grafic de la cele două universități care au lucrat în patru echipe polono-române: Maria Lisicka și Toma Ștefănescu, Nika Kiełek și Bianca Petrescu, Katarzyna Szczęsna și Mira Amarandei, Veronika Buling și Andreea-Raluca Mironiuc.

A fost desemnată câștigătoare soluția propusă de Maria Lisicka și Toma Ștefănescu. Juriul a apreciat minimalismul, claritatea și caracterul contemporan al propunerii. Studenții explică conceptul pe care l-au creat după cum urmează: Semnele diacritice ale limbilor română și polonă constituie punctul de plecare al propunerii noastre. Limba stă la fundamentul oricărei culturi, astfel că am decis să ne inspirăm din aceste semne grafice distinctive, elemente-cheie ale ambelor culturi. Prin această abordare, dorim să încurajăm un dialog între aceste „semne”, care să genereze, pe perioada Sezonului, o „limbă comună”. Accentele, căciulițele, punctele superioare, virgulele, sedilele și liniuțele devin astfel module care pot fi utilizate în multe feluri în contexte diferite. Semnele diacritice, prezentate static sau dinamic, pot fi utilizate pentru a reflecta tonul evenimentelor culturale organizate. Pe lângă aspectele tehnice și practice, considerăm că această soluție transmite jovialitate și dezinvoltură, dar și ideea de solidaritate.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă. În cadrul sezonului vor fi organizate zeci de evenimente: expoziții, concerte, spectacole de teatru și dans, proiecții de filme, dezbateri, dar nu numai.

Sezonul polonez în România va fi inaugurat de expoziția „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” la Muzeul Brukenthal din Sibiu, iar principala expoziție cu care va demara seria marilor evenimente românești în Polonia va fi expoziția „Nicolae Grigorescu, pictorul ethosului românesc” la Muzeul Național din Gdańsk.

--

Institutul „Adam Mickiewicz“ din Polonia este o instituție culturală națională, înființată în anul 2000. Obiectivul Institutului – de a crea un interes durabil pentru cultura poloneză în întreaga lume – este urmărit în cooperare cu parteneri străini și prin schimburi culturale internaționale în dialog cu publicul, în conformitate cu politica externă poloneză. Până în 2023, Institutul a desfășurat proiecte în peste 70 de țări de pe șase continente. Institutul Adam Mickiewicz este organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Proiectul emblemetic al Institutului este CULTURE.PL – un site de informații culturale care tratează cele mai interesante evenimente și fenomene legate de cultura poloneză. Acesta conține articole și știri în trei limbi: polonă, engleză și ucraineană.

Institutul Cultural Român de la Varșovia a fost înființat în 2006, fiind una dintre cele 18 reprezentanțe în afara țării ale ICR. ICR Varșovia își propune să răspândească cunoștințele despre România, să promoveze limba și cultura română și să faciliteze parteneriatele și schimburile culturale între Polonia și România. Institutul din Varșovia organizează, din proprie inițiativă sau în acord cu instituții publice și private poloneze, evenimente culturale în diverse domenii: muzică, film, dans, teatru, arte vizuale, literatură și altele. De asemenea, Institutul desfășoară activități de diplomație culturală.