Seară literară româno-evreiască la ICR Londra, cu Dov Hoenig

Reprezentanța ICR Londra va găzdui vineri, 30 septembrie, de la ora 19.00, lansarea romanului „Triumph Street Bucharest” scrisă de editorul de film şi memorialistul Dov Hoenig, în cadrul unei seri literare dedicate autorului.

O scriere originală, foarte personală, dar relevantă, este accesibilă publicului care citește limba engleză, cartea fiind recent tradusă și publicată de editura Istros Books.

La eveniment va fi prezent însuși autorul, în al 91-lea an de viață, alături de Susan Curtis, managerul editurii, precum și Gavin Bowd, traducătorul cărții (via zoom). Cu atât mai specială este oportunitatea de a avea un dialog direct cu Dov Hoenig, cu cât martorii acelor vremuri au devenit foarte rari în zilele noastre.

Romanul „Triumph Street Bucharest” – București, înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde Bernard Davidescou locuiește cu părinții și fratele mai mare pe strada Triumfului, într-un bloc de curte locuit de o duzină de familii evreiești și două familii creștine. Când România, sub dictatura generalului Ion Antonescu, se aliază cu Hitler și invadează URSS, evreii de la București se confruntă cu amenințarea de a fi trimiși în lagărele naziste. Cu toate acestea, în fiecare duminică dimineață, tânărul Bernard, pasionat de politică și istorie, îi uimește pe adulții din curte, evrei și creștini deopotrivă, cu analiza sa asupra situației politice din România și a desfășurării războiului pe toate fronturile. „Triumph Street Bucharest” este povestea acestui tânăr, cu visele și chinurile sale în această perioadă întunecată a istoriei omenirii, în timp ce devine cronicarul unei familii în criză, al descoperirii sexualității și a primelor iubiri, precum şi al plăcerii oferite de căutarea religioasă și idealism, de aspirațiile pentru o lume mai bună, alături de senzațiile cinematografice ale zilei. Romanul a fost publicat iniţial în limba română, la editura Hasefer, a cultului Mozaic, în anul 2021, sub titlul „Strada Triumfului”.

Dov Hoenig, născut în anul 1932, a avut o lungă carieră în film în Israel, Europa și în cele din urmă la Hollywood. A montat peste cincizeci de filme, inclusiv „Thief”, „The Keep”, „Manhunter”, „Last of the Mohicans” și „Heat”, regizate de Michael Mann și Andrew Davis „The Fugitive”, pentru care, împreună cu co-editorii, a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun montaj de imagine. Hoenig s-a născut în România în 1932 și după al doilea război mondial, una dintre cele mai întunecate perioade din istoria lumii și a marii comunități evreiești din România, și-a părăsit familia pentru a emigra singur în Palestina. Rue du Triomphe a fost publicată pentru prima dată în limba franceză și a fost aleasă drept unul dintre cele mai bune 10 prime romane de către juriul Premiului Stanislas.

Istros Books este o editură independentă axată pe literatura din Europa Centrală și de Sud-Est. Publicând ficțiune și non-ficțiune contemporană, precum și lucrări clasice uitate, oferă o fereastră către această regiune și să prezintă poveștile care apar din aceste bogate culturi.

Evenimentul se înscrie în strategia ICR Londra de promovare a autorilor originari din România sau de origine română, ale căror lucrări sunt publicate în limba engleză.