Seară literară „Cu și despre Biti Caragiale și jurnalismul cultural”

„Într-o perioadă extrem de dificilă pentru presa scrisă și pentru presă, în general, Biti Caragiale este genul de persoană care face cinste breslei și îți dă speranțe în ceea ce privește viitorul și calitatea presei. Ce am apreciat, de-a lungul anilor în care am avut ocazia să colaborăm, a fost devotamentul ei față de meserie, seriozitatea cu care tratează orice subiect.” a declarat Doina Meiseles, publicist și editor de presă (în limba română) cu ocazia serii literare intitulate „Cu și despre Biti Caragiale și jurnalismul cultural”.

Evenimentul, organizat și găzduit de ICR Tel Aviv, în data de 15 septembrie, a adus un omagiu activității uneia dintre cele mai importante personalități culturale din cadrul comunității românești din Israel, Biti Caragiale, în același timp cea mai longevivă jurnalistă de presă scrisă atât din România, cât și din Israel. Manifestarea, moderată de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, a debutat cu mesaje video din partea familiei precum arhitectul Vlad Caragiale (fiu), regizorul Andrei Zincă (nepot).

În prezentarea sa, Doina Meiseles a mai menționat istoricul ziarului Jurnalul Săptămânii, derivat din Ultima Oră, înființat la rândul său de mari nume din ziaristica în limba română din Israel precum Izu Schechter și Sebastian Costin.

Seara a continuat cu dialogul dintre Biti Caragiale și Ruth Oren (conferențiar la Universitatea din Haifa în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale) despre colaborarea cu publicațiile de limba română din Israel și prietenie. Cele două doamne au împărtășit publicului aspecte inedite din parcursul uman si profesional ale lui Biti Caragiale, punând accent pe crezul personal al acesteia, conform căruia frumosul și arta ne salvează.

În intervenția sa video, cineastul Costel Safirman a rememorat începutul lungii prietenii care îl leagă de Biti Caragiale, începând cu holurile din Casa Scânteii și continuând cu întâlnirile de la Cercul Cultural de la Ierusalim, întâlniri care au inspirat-o să pună bazele Cercului Cultural din Haifa, alături de scriitoarele Francisca Stoleru și Madeleine Davidsohn. Totodată, Costel Safirman a adus un tribut oamenilor și prietenilor comuni care au influențat parcursul profesional al doamnei Caragiale: profesorul Paul Cornea care a încurajat-o și ajutat-o să facă primii pași în presa pentru tineret și copii, talentatul poet Horia Aramă și istoricul literar Leon Volovici.

„Buna și vrednica de laudă Biti Caragiale practică un jurnalism narativ, situat între presa de informare și scriitura literară. Textele sale au emoție, au culoare, au viață. În opinia mea, ar fi greșit să o plasăm în zona presei literare pentru că nici nu scrie ficțiuni, și nici nu se ocupă de opere de ficțiune, ci de evenimente autentice, cărora le asociază valoare adăugată de explicare, și valoare adăugată de comentariu.” a afirmat profesorul universitar Marian Petcu (Facultatea de Jurnalism, Universitatea Bucureşti), în cadrul înregistrării video intitulate „Jurnalismul Cultural – trecut, prezent şi viitor”. Totodată, acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei jurnalismului în general și a celui cultural, în particular, subliniind ipoteza conform căreia popoarele cu resurse reduse sunt, în general, cele mai mari consumatoare de ficțiune, cum a fost și cazul României.

Evenimentul s-a încheiat cu intervenția video a scriitoarei Madeleine Davidsohn, „Biti Caragiale şi Cercul Cultural din Haifa”, în care aceasta a subliniat grija și atenția cu care Biti Caragiale i-a ghidat primii pași în arta scrisului. Toate aceste experiențe comune au contribuit, peste ani, la fondarea Cercului Cultural din Haifa.

Caricaturistul Andy Ceașu a surprins-o pe Biti Caragiale cu o creație dedicată vieții și activității ei.

Născută la Roman, în anul 1920, într-o familie evreiască modestă, a studiat la Universitatea Bucureşti, absolvind Facultatea de Litere şi Filozofie, la specialitatea Psihologie şi Pedagogie. A debutat în domeniul jurnalismului în anul 1950 când a început să lucreze ca redactor la Editura Tineretului, fiind ulterior jurnalist şi redactor în presa pentru copii şi tineret. În anul 1967, împreună cu scriitorii Horia Aramă şi Petre Ghelmez, a pus bazele primei reviste pentru adolescenți, Cutezătorii, redactând revista până în anul 1984. În 1981, în urma unor cursuri de specializare, a primit Carnetul de Jurnalist Internațional din partea Organizației Internaționale a Ziariştilor. Între anii 1986-1991 a lucrat la Revista Cultului Mozaic, publicație cu specific de cultură iudaică, editată de Federația Comunitățiilor Evreieşti din România.

În 1991, a emigrat în Israel unde a a avut posibilitatea de a pătrunde într-un nou univers cultural, colaborând mai întâi la săptămânalele israeliene de limba română Adevărul şi Viața Noastră. În continuarea acestor colaborări, a contribuit cu regularitate la Jurnalul Săptămânii, editat de Doina Meiseles. Face parte din conducerea colectivă a Cercului Cultural din Haifa, care are drept scop menținerea unei activități culturale în limba română în spațiul israelian.

În scris, a abordat o diversitate de domenii legate de cultură generală şi iudaică, literatură, arte vizuale și istorie. A fost şi a rămas foarte ataşată de profesia de jurnalist cultural, pe care a practicat-o cu ardență, responsabilitate şi respect față de valoarea meseriei.

În anul 2006 a fost distinsă cu Premiul Fundației „Sara și Haim Ianculovici”.