Scriitorul Norman Manea într-un turneu spaniol inițiat de ICR Madrid

Scriitorul Norman Manea se află, în prima decadă a lunii octombrie, într-un turneu spaniol organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid. Evenimentul principal din cadrul turnelui, o întâlnire cu scriitorul spaniol Antonio Muñoz Molina, va avea loc luni, 4 octombrie, la ora 19.00, la Circulo de Lectores, una dintre cele mai frumoase săli din Madrid. Programul mai cuprinde evenimente în Madrid și în Granada, unde Norman Manea este invitat să susțină o conferință.

Întâlnirea dintre Norman Manea și Antonio Muñoz Molina de pe 4 octombrie, organizată de ICR Madrid, este considerată unul dintre evenimentele culturale ale toamnei madrilene. Cei doi vor discuta liber, fără moderator – un fel de interviu reciproc, între doi mari scriitori care au multe în comun. La eveniment este așteptat un public de aproximativ 200 de persoane. Antonio Muñoz Molina este unul dintre cei mai importanți scriitori spanioli ai momentului, autor a numeroase volume de proză și eseistică, semnatarul unui articol săptămânal foarte citit în suplimentul Babelia al ziarului El País. Romanul său La Noche de los tiempos (Noaptea istoriei), povestea unui intelectual prins între tragediile politice ale secolului XX, are toate șansele să devină cel mai mare succes al acestui an în zona literaturii de calitate.

Tot la Madrid, Norman Manea se va întâlni cu jurnaliști, în dimineața zilei de 4 octombrie, și cu scriitori spanioli, pe 8 octombrie, la mese rotunde organizate de ICR Madrid, Editura Tusquets și Casa Sefarad-Israel. Va fi prezentată cartea publicată de Tusquets anul acesta, El Té de Proust, o colecțíe de proze ce reia volumul Octombrie, ora opt apărut în România în 1981, și se va discuta despre marile teme pe care le abordează literatura lui Norman Manea, despre Holocaust, dictatură și exil. În Granada, scriitorul va conferenția chiar la începerea anului universitar și va participa la un interviu cu public, realizat de Ioana Gruia.

Norman Manea este în acest moment probabil cel mai cunoscut scriitor român în Spania. Are deja cinci volume publicate, toate în traducerea lui Joaquín Garrigós (cel mai recent în colaborare cu Susana Vasquez) și editate la una dintre cele mai prestigioase edituri spaniole, Tusquets. Despre Norman Manea s-a scris și se scrie în cele mai importante publicații, nume mari ale literaturii spaniole cunoscându-i cărțíle și considerându-l unul dintre cei mai importanțí scriitori europeni. Norman Manea a fost finalist al Premiului Principe de Asturias anul trecut, unul dintre premiile cele mai râvnite de scriitorii din toată lumea.

Detalii despre programul turneului:
www.icr.ro/madrid/e-v-e-n-i-m-e-n-t-e/literatura-scriitorul-norman-manea-in-spania.html