Scriitoarea Tatiana Țîbuleac a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2019 la Bruxelles

Scriitoarea Tatiana Tibuleac a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatura 2019 la Bruxelles

Ceremonia de decernare a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) s-a desfășurat la Bruxelles, la Palatul Artelor Frumoase - BOZAR, în data de 2 octombrie, la ora 18:30.


Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiului EUPL 2019 pentru romanul Grădina de sticlă, publicat la Editura Cartier (Chișinău), în 2018, de juriul național, format din Răzvan Rădulescu, Ioana Pârvulescu și Claudiu M. Florian, ei înșiși câștigători ai premiului EUPL în 2010, 2013 și 2016.

„Tatiana Țîbuleac e o ’povestașă’ paradoxală. Ea știe, ca foarte puține scriitoare române contemporane, că o poveste nu lasă niciodată lucrurile nerezolvate. Mai știe că atunci când exiști „între coastele moi și fermecate ale poveștii“, adică între povestitor și eroul povestirii, ajungi să te împaci „cu răul și cu durerea, cu bolile și cu trădările“. Dacă în „Vara în care mama a avut ochii verzi“ Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman, ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate. „Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare.”, spune jurnalista și scriitoarea Simona Sora despre romanul„Grădina de sticlă“, laureat cu Premiul Uniunii Europene pentru literatură în 2019.

„Grădina de sticlă” este un Bildungsroman despre o fetiță orfană, încercată de viață. Deși subiectul presupune risc de melodramă, autoarea ocolește această capcană prin crearea unei capodopere stilistice. Luată de la orfelinat de o rusoaică,Lastocika este forțată de mama ei adoptivă să adune sticle goale și să le spele, într-o curte a miracolelor din Chișinăul anilor '80, unde limba română și limba rusă sunt în competiție. Povestea fetiței se desfășoară pe mai multe direcții: căutarea identității, construcția feminității și tema maternității, într-o orchestrare intensă a sentimentelor și resentimentelor. Autoarea creează universul de zi cu zi, scenă după scenă, în care fetița-mamă-femeie își amintește de copilărie, ireală și miraculoasă, precum și metamorfoza ei în adult, sfâșiată de maternitatea tragică. Romanul conține o dimensiune politică și istorică ce atinge tema relației dintre România și Basarabia la finele perioadei comuniste. Scriitură pasionantă și eliptică, romanul Tatianei Țîbuleac spune povestea căutării locului în lume.

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chișinău și a studiat la Facultatea de Jurnalism și Comunicare de la Universitatea de Stat din Moldova. Din anul 2008, locuiește la Paris, trăind în anonimat, „cel mai frumos cadou pentru scriitură”, după spusele sale. Și-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecție de proză scurtă numită „Fabule moderne”. Primul său roman Vara în care mama a avut ochii verzi (fr. L’Été où maman a eu les yeux verts), apărut în 2016 în limba română, și tradus în mai multe limbi,a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural și Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iași. Printre titlurile aflate în lumina reflectoarelor la Târgul de Carte de la Paris 2018 a fost și acest roman al Tatianei Ţîbuleac, apărut la Éditions des Syrtes, în 2018. Traducerea romanului a fost realizată dePhilippe Loubière.

Laureații Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2019, sunt:Laura Freudenthaler (Austria), Piia Leino (Finlanda), Sophie Daull (Franța), Réka Mán-Várhegyi (Ungaria), Beqa Adamashvili (Georgia), Nikos Chryssos (Grecia), Jan Carson (Irlanda), Giovanni Dozzini (Italia), Daina Opolskaitė(Lituania), Marta Dzido (Polonia), Tatiana Țîbuleac (România), Ivana Dobrakovová (Slovacia), Haska Shyyan (Ucraina) și Melissa Harrisson (Marea Britanie).

În programul serii, Sofi-Elina Oksanen, „personalitatea anului 2009 în Finlanda”, scriitoare și dramaturg, tradusă în peste 40 de limbi, i-a felicitat pe laureați.Tibor Navracsics, comisar european pentru cultură,Hanna Kosonen,ministrul finlandez pentru științe și cultură, și Sabine Verheyen, președinta comitetului pentru cultură și educație din Parlamentul European, au dialogat despre bogăția lingvistică a Uniunii Europene. Multilingvismul a fost exemplificat prin lecturile celor 14 laureați EUPL din textele proprii, fiecare în limba maternă.

Premiul EUPL se acordă anual, începând cu 2009, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune din fiecare țară participantă la competiție. Această inițiativă are rolul de a atrage atenția asupra creativității, diversității și bogăției literaturii europene contemporane, de a promova circulația literaturii în Europa și de a spori interesul la nivel național pentru opere literare din alte țări europene.

Premiul este coordonat de un consorțiu european format din: European Booksellers Federation (EBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP) și este finanțat prin programul Europa Creativă al Comisiei Europene.