Scriitoarea Ioana Gruia, la Festivalul Escribidores 2023 din Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid sprijină participarea scriitoarei de limbă română și spaniolă Ioana Gruia la Festivalul Internațional de Literatură „Scriitoriˮ / „Escribidores”, organizat de Catedra Mario Vargas Llosa și de Centrul de Cultură Contemporană „La Térmica” din Málaga. Evenimentul va avea loc la Málaga, Sevilla, Granada și Almería, în perioada 22-25 februarie 2023.

Este cea de-a doua ediție a Festivalului, care are în jur de 30 de scriitori invitați din America Latină și Europa și include o suită de dezbateri, ateliere, recitaluri, conferințe și evenimente colaterale, expoziții și concerte, care vor completa oferta bogată de activități. Festivalul beneficiază de susținerea Primăriei Málaga și de colaborarea mai multor instituții culturale din diferite țări.

La prima ediție, cea de anul trecut, Mircea Cărtărescu a fost invitat să deschidă Festivalul, printr-un dialog cu Mario Vargas Llosa, câștigător al Premiului Nobel pentru literatură în anul 2010, despre literatura pentru o lume nouă, dialog moderat de criticul literar Mercedes Monmany și care s-a bucurat de o primire excelentă din partea publicului.

Anul acesta, Ioana Gruia va participa la două întâlniri, la Granada și respectiv Sevilla:

- Granada, 23 februarie, ora 19.00, la Centro Federico García Lorca, în cadrul dezbaterii „Poveștile vieții mele”. Mai participă: Pierre Assouline, Inés Martín Rodrigo și Rodrigo Blanco Calderón; moderează Paloma Jiménez (Universidad Complutense de Madrid)

- Sevilla, 24 februarie, ora 19.00, la Museo de Artes y Costumbres Populares de Sevilla, în cadrul dezbaterii „Literatura, altă formă de dialog”. Mai participă: Rodrigo Blanco Calderón și Gustavo Guerrero; moderează Juan Cruz.

Ioana Gruia (București, 1978) este o scriitoare de limba spaniolă și română, profesor titular de Teoria Literaturii și Literatură Comparată la Universitatea din Granada, Spania. A publicat cărți de poezie (La luz que enciende el cuerpo, 2021, Carrusel,2016), El sol en la fruta, 2011), eseuri (Eliot y la escritura del tiempo en la poesía española contemporánea, 2009) și romane (La vendedora de tiempo, 2013 și El expediente Albertina, cu care a câștigat Premiul Tiflos pentru roman în 2016).Poeziile sale au fost traduse în română, franceză, albaneză și cehă.

Mai multe detalii, pe site-ul festivalului: https://escribidores.es/