Școala de Vară, cel mai vechi program al Institutului Cultural Român, revine la Brașov

După trei ani de absență, Școala de Vară revine la Brașov în perioada 2-23 iulie 2023. Evenimentul de deschidere va avea loc luni, 3 iulie 2023, ora 11.00, la Universitatea „Transilvania" din Brașov (în corpul N al Facultății de Litere), în prezența prof. univ. dr. Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității „Transilvania", a directorul Muzeului „Casa Mureșenilor", Valer Rus, și a coordonatoarei programului, Ana Borca (ICR). Cu acest prilej, va fi vernisată expoziția de fotografie „In memoriam Andrei Bodiu și Marius Cisarˮ, două repere ale vieții culturale brașovene care au marcat Școala de Vară de-a lungul timpului, ce reunește o serie de fotografii realizate de participanți în anii precedenți.

La ediţia din acest an participă 22 de cursanți, din Argentina, Brazilia, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, SUA și Ucraina. Programul evenimentului cuprinde 50 de ore de cursuri intensive de limbă română predate de profesori cu o bogată experiență în româna ca limbă străină, precum și o serie de expuneri pe tematici diverse: o prelegere despre literatura română, susținută de scriitorul Dan Lungu și o incursiune în istorie, realizată de prof. univ. dr.Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României. Irina Margareta Nistor, critic de film, va prezenta impactul cinematografiei românești în lume. Cursurile vor fi completate de ateliere de jurnalism și publicitate, de dans, de actorie, precum și de programele de documentare culturală în câteva locuri pitorești ale României: Transfăgărășan, Drăguș, Făgăraș, Sighișoara, Richiș și Azuga.

Potrivit testimonialelor mai multor participanți ai edițiilor anterioare, Școala de Vară nu se rezumă doar la o simplă parcurgere a unor cursuri și prelegeri, ci reprezintă o experiență de viaţă memorabilă.

Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov și cu Muzeul „Casa Mureşenilor”, parteneri constanți ai Școlii de Vară. La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică, oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.