Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Praga

În data de 3 decembrie 2015, de la orele 20:00, Institutul Cultural Român de la Praga a organizat un concert extraordinar pentru a marca Ziua Naţională a României. A fost invitată pianista Ana Silvestru, acompaniată de tenorul Henter Tamas Bertalan. Cei doi au înregistrat împreună, recent, ciclul Winterreise de Franz Schubert. În cadrul concertului, aceştia au interpretat o serie de partituri adecvate momentului, aducând o simbolistică istorică într-un timp de tradiţii iernatice: Cinci cântece pe versuri de Verlaine (Dinu Lipatti,1917-1950), Mormântul lui Couperin (Maurice Ravel, 1875-1937), un fragment din Șapte cântece pe versuri de Clément Marot (George Enescu, 1881-1955) şi Două dansuri româneşti (Bela Bartok, 1881-1945). 

Înainte de concert s-a păstrat un moment de reculegere în amintirea victimelor incendiului din Clubul Colectiv, precum şi a victimelor atentatelor teroriste de la Paris, Liban şi Mali.

Evenimentul s-a bucurat de o mare apreciere, fiind, înainte de toate, un prilej de reconectare spirituală a tuturor românilor, indiferent de locul în care se află. Departe de patria sa, oricine este mai vulnerabil în faţa încercărilor şi toată forţa sa izvorăşte din matricea valorilor ancestrale sculptată în inima sa. E forţa care menţine vie şi oferă consistenţă identităţii noastre naţionale. Iar demersurile susţinute ale ICR Praga au în prim-plan tocmai necesitatea conservării acestei identităţi culturale a românilor în interiorul comunității și de conturare a acestei identități în spațiul cultural internațional, respectiv ceh, prin promovarea valorilor culturii româneşti. În acelaşi timp, distinșii invitaţi - care au sosit la eveniment într-un număr considerabil, Sala Martinů a Academiei de Arte Performative din Praga, în care a avut loc concertul, fiind ocupată la capacitatea maximă - dintre care numim membri ai Ambasadei Romaniei, șefi ai misiunilor diplomatice din Republica Cehă, oficialități locale şi înalte personalităţi ale vieţii politice, economice, universitare, culturale şi mass-media din ţara de reşedină, membri marcanţi ai comunităţii româneşti şi, nu în ultimul rând, delegaţia din România condusă de domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, reprezintă și un vector de evaluare a relaţiilor bilaterale excelente şi a dinamicii dialogului în sfera diplomaţiei publice.

Media