Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Praga

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, ICR Praga organizează un concert aniversar pe data de 3 decembrie 2015, orele 20:00, în Sala Martinů a Academiei de Muzica HAMU din Praga. Evenimentul se adresează reprezentanţilor diasporei româneşti, membrilor Asociaţiei Românilor din Republica Cehă şi ai Asociaţiei Cehia-România, diplomaților şi ataşaţilor culturali acreditaţi în Republica Cehă, precum şi personalităţilor vieții culturale şi politice ale ţării gazdă, constituindu-se într-un prilej de conservare a identităţii culturale a românilor în interiorul comunității și de conturare a acestei identități în spațiul cultural internațional, respectiv ceh, prin promovarea valorilor culturii româneşti, dar şi de reconfirmare a relaţiilor bilaterale excelente şi a dinamicii dialogului în sfera diplomaţiei publice.

Este invitată pianista Ana Silvestru, care va fi acompaniată de tenorul Henter Tamas Bertalan, cu care nu este la prima colaborare, alături de acesta înregistrând recent ciclul Winterreise de Franz Schubert. Cei doi vor interpreta o serie de partituri adecvate momentului, aducând o simbolistică istorică într-un timp de tradiţii iernatice: Cinci cântece pe versuri de Verlaine (Dinu Lipatti,1917-1950), Mormântul lui Couperin (Maurice Ravel, 1875-1937), un fragment din Șapte cântece pe versuri de Clément Marot (George Enescu, 1881-1955) şi Două dansuri româneşti (Bela Bartok, 1881-1945). Remarcăm, totodată, că toţi aceşti mari compozitori, ale căror destine s-au şi intersectat, de altfel, la un moment dat, aniversează acum o cifră rotundă, fie de la naştere, fie de la moarte. În plus, suita lui Ravel a fost compusă ca un omagiu adus de către compozitor unor saşe prieteni de-ai săi, căzuţi pe front în timpul Primului Război Mondial, care avea loc exact acum 100 ani.

Ana Silvestru a concertat pe scenele de la Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, Catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varşovia, dar și în cadrul festivalurilor "Schubertiade" (Zürich), "Wagner" (Zürich), "Archipel" (Geneva) și Festivalul de la Salzburg. După terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (la clasa lui Viniciu Moroianu), Ana Silvestru şi-a continuat pregătirea cu celebrul Constantin Șcerbakov la Universitatea de Arte din Zürich, obținând prestigioasa diplomă de solist concertist, acordată cu cele mai înalte distincţii.

Henter Tamas Bertalan şi-a descoperit vocaţia muzicală relativ târziu, după ani de studii universitare şi postuniversitare în Biologie şi Neurobiologie la Universitatea ELTE din Budapesta. Termină însă şi ciclul de licenţă şi două masterate (pedagogie şi solist de operă) la prestigioasa Universitate de Arte (ZHDK) din Zürich, unde a studiat cu Lina Maria Akerlund şi Markus Eiche. Din anul 2014 este membru al Zürcher Singakademie (afiliată Orchestrei Tonhalle), evoluând pe scena Tonhalle Zürich în lucrări precum: Karawane de Essa Pekka Salonen, Stabat Mater de Francis Poulenc, Oratoriul de Crăciun de J.S. Bach.