“Săptămânile interculturale ale migratiei” la ICR Istanbul: două săptămâni de expozitie, proiectii de film si dezbateri

“Săptămânile interculturale ale migratiei” la ICR Istanbul:
două săptămâni de expozitie, proiectii de film si dezbateri

Lucrările artistilor sunt expuse în expozitia “Arta Migratiei” în două părti, una găzduită de Galeria Cezayir, cealaltă de ICR Istanbul. In fiecare dintre cele două expozitii România este reprezentată de câte un artist roman, Yildiz Ibram si respectiv Ana-Maria Pavalache. La galeria Cezayir va fi expusă o piesa a ceramistei româno-turcă Yildiz Ibram. De origine romano-turcă, Yildiz Ibram este născută la Cernavodă, în Dobrogea si trăieste si lucrează la Istanbul din anul 2000. In lucrările sale de arta decorativă revigoreaza traditiile estetice otomane si legaturile stilistice cu spatiul valah, abordând însă obiectele si design-ul dintr-un unghi modern.

“Arta Migratiei” la ICR Istanbul contine lucrările a trei fotografi cu experienta migratiei. Artista română Ana-Maria Pavalache prezintă lucrari din seriile “Memorii nomade” si “Pelerinaj african”. După studii economice Ana-Maria a început in 2008 să lucreze în cadrul unui proiect fotografic menit să relevă unitatea in diversitate. Cu aceasta ocazie ea a călătorit în India, Nepal, Thailanda, Laos, Vietnam si Cambogia. “Memorii nomade” a fost fotografiat in Ladakh, India in 2009 si prezinta viata cotidiană a unei familii de langa lacul TsoMoriri. “Pelerinaj african” prezintă o ceremonie făcută de migrantii africani din Elvetia, care celebrează ziua Sfantului Maurice (Moritz) în orasul cu acelasi nume. In momentul de fată Ana-Maria Pavalache trăieste la Istanbul. Alături de Ana-Maria Pavalache, la ICR Istanbul expun fotografii Agata Skowronek (Polonia) cu lucrări despre refugiatii ceceni din Turcia si Deniz Kocak (Turcia) cu o serie de fotografii despre migratie si copii in Istanbul.

La vernisajul expozitiei desfăsurat în seara zilei de 5 noiembrie la Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir”, Istanbul au fost prezentate si s-au degustat mâncăruri românesti si din Filipine, rezultat al unei colaborări dintre organizatiile diasporei române si a diasporei filipineze din Istanbul. Peste 100 de persoane au răspuns invitatiei făcute de IOM si ICR Istanbul.
În cadrul aceluiasi proiect, timp de două săptămâni, până pe 15 noiembrie, Institutul Cultural Roman, Istanbul organizează patru proiectii de filme si dezbateri pe subiectul migratiei, în patru seri diferite: 6, 8, 13 si 15 noiembrie. Printre partenerii proiectului “Săptamânile interculturale ale migratiei” se numară Institutul Goethe Istanbul, Muzeul Pera, Anadolu Kultur si Sotheby Istanbul.