Românul Sebastian Androne-Nakanishi - “Compozitorul anului 2022” la Gala Premiilor International Classical Music Awards (ICMA) - 21 aprilie 2022

Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului aduc în atenția publicului recunoașterea unuia dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori români ai tinerei generații - Sebastian Androne-Nakanishi, care a obținut premiul “Compozitorul anului 2022 la Gala premiilor International Classical Music Awards (ICMA) 2022”- importantă competiție din industria muzicii clasice europene, care continuă activitatea premiilor MIDEM de la Cannes, începând cu anul 2011.


Trofeele vor fi acordate la Gala premiilor ICMA ce va avea loc la Filarmonica din Luxemburg, în Sala de muzică de cameră, pe 21 aprilie, ora 17, în prezența ES Livia Rusu, Ambasadorul României în Marele Ducat al Luxemburgului.

Evenimentul cuprinde și un concert la care vor participa și o parte dintre câștigători, alături de Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, condusă de Adam Fischer.

Este prima dată în istoria acestor premii când un român primește o distincție atât de onorantă.

În motivarea acordării premiului “Compozitorul anului”, juriul ICMA a declarat: “Compozitorul român Sebastian Androne-Nakanishi este un adevărat talent, dovedind creativitate și versatilitate atât în lucrări de muzică contemporană, cât și în coloanele sonore compuse pentru cinema și teatru.(…) Muzica înseamnă comunicarea cu publicul: acesta este credo-ul său artistic, exprimat în cele aproape 100 de lucrări scrise până în prezent.”

În cadrul galei ICMA, Sebastian Androne va prezenta lucrarea “The Dark Blue Flower”, a cărei premieră românească va avea loc pe 6 mai 2022, cu ocazia unui concert al Orchestrei Naționale Radio, inclus în cadrul Stagiunii Euroradio 2021-2022.

Sebastian Androne-Nakanishi este un tânăr și talentat compozitor român, ale cărui lucrări au fost interpretate în Europa, Asia și Australia de ansambluri prestigioase precum BBC Singers sau Orchestra Tonhalle din Zurich. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, dar și la Birmingham și Paris, iar în prezent se perfecționează la Zurich. A câștigat premii la peste 20 de concursuri de compoziție, printre care Golden Eye Award 2018, Tenso Young Composers Awards 2015 și Concursul George Enescu 2014.

La ediția 2022 a International Classical Music Awards, au mai fost premiați dirijorul Adam Fischer (Lifetime Achievement Award), clarinetistul și dirijorul Martin Fröst (Artistul anului), violoniștii italieni Gennaro Cardaropoli (Tânărul artist al anului) și Julian Kanrath (Discovery Award), Château de Versailles Spectacles (Casa de discuri a anului), dirijorul Pierre Cao și pianistul Michael Korstick (Special Achievement Award).

Juriul nostru internațional și independent a selectat câștigătorii dintr-o listă de nominalizări care cuprinde 377 de producții și o gamă largă de artiști. Câștigătorii noștri sunt expresia celei mai înalte măiestrii artistice, iar lista de premii arată că juriul nostru nu se mulțumește cu o evaluare superficială a industriei muzicale, ci realizează o analiză cuprinzătoare și aprofundată. Lista câștigătorilor cuprinde mulți muzicieni renumiți, precum și mai puțin cunoscuți și tineri, și nu mai puțin de 17 case de discuri! ” a declarat Remy Franck, președintele juriului.

International Classical Music Awards (ICMA) sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio. Cristina Comandașu, muzicolog cu o importantă activitate în domeniul actualității discografice, manager Radio România Muzical, face parte din juriul ICMA, reprezentând Radio România Muzical.