Românii din nordul Bucovinei în conflictul din Ucraina: documentar proiectat la Bruxelles

Romanii din nordul Bucovinei in conflictul din Ucraina documentar proiectat la Bruxelles

Situația românilor din nordul Bucovinei în contextul crizei din Ucraina și destinul european al țării vecine vor fi abordate în cadrul dezbaterii Ucraina în Europa organizate de ICR Bruxelles și partenerii din rețeaua institutelor culturale naționale EUNIC pe 20 noiembrie 2014 la Bruxelles.


Dezbaterea va fi precedată de proiecția a trei documentare. Mircea Barbu și Alex Varninschi, jurnaliști la cotidianul Adevărul, își vor prezenta filmul La graniță (2014), care va fi proiectat alături de alte două pelicule realizate de jurnalişti ucraineni.

„Documentarul spune povestea comunității românești din Ucraina prinsă, din nou, într-un război al nimănui. Dezbrăcați de privilegiile unei minorități naționale, dar chemați la oaste să apere hotarele țării, documentarul vă aduce în primplan soarta etnicilor români și, prin povestea lor, destinul ucrainenilor prinși într-un conflict pentru reîmpărțirea sferelor de influență mondiale", spune Mircea Barbu.

Cei doi ziariști români au petrecut luni întregi în Crimeea, estul Ucrainei, dar și în nordul Bucovinei pentru a realiza filmul și o serie de reportaje.

Jurnaliști și experți internaționali vor discuta rolul culturii în prevenirea și reconstrucția post-conflict din estul Ucrainei. Rețeaua institutelor culturale EUNIC este implicată activ în proiectul Cultura în relațiile externe inițiat de Parlamentul European și finanțat de Comisia Europeană.