România – invitat special al Festivalului Internaţional “Shakespeare” de la Gdańsk

• Este prima dată în istoria Festivalului când o ţară participă cu două spectacole şi tot prima dată când este inclus în Festival un spectacol care nu e realizat pe un text shakespearian; • Spectacolele, prezentate cu sprijinul ICR-Varşovia, sunt: Măsură pentru măsură de Silviu Purcărete (Teatrul Naţional Craiova) şi Hamletmachine de Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon)
Festivalul Internaţional „Shakespeare" de la Gdańsk, care urmează să se desfăşoare între 2 şi 9 august 2008, este unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din Polonia şi unul dintre cele mai cunoscute festivaluri dedicate marelui dramaturg în întreaga lume. Multă vreme, Festivalul, a cărui primă ediţie a avut loc în anul 1993, s-a aflat sub patronajul onorific al prinţului Charles al Marii Britanii. Organizat simultan pe mai multe scene din Gdańsk, Sopot şi Gdynia, cele trei oraşe de pe malul Mării Baltice unite într-o mare zonă metropolitană, Festivalul şi-a creat reputaţia unui eveniment exclusivist, la care sunt prezentate doar montări de prestigiu.

Pentru prima dată în istoria Festivalului, organizatorii au fost de acord, la propunerea ICR-Varşovia, să includă două spectacole româneşti: Măsură pentru măsură
, în regia lui Silviu Purcărete, şi Hamletmachine, în regia lui Dragoş Galgoţiu. Includerea în Festival a unui spectacol pe un text care nu îi aparţine lui Shakespeare constituie, de asemenea, o premieră.

Măsură pentru măsură de Silviu Purcărete, realizat la Teatrul Naţional din Craiova în anul 2008, îi are în distribuţie pe Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Adrian Andone, Sorin Leoveanu, Valeriu Dogaru, Angel Rababoc, Tudorel Petrescu, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Ion Colan, Valer Dellakeza, Ana Ularu/Valentina Popa, Cerasela Iosifescu/Iulia Lazăr. Silviu Purcărete a mai fost prezent la Gdańsk în anul 1999, cu Titus Andronicus, şi în 2006, cu Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului, ambele spectacole realizate la Craiova, ultimul câştigând chiar Premiul Publicului, atribuit prin voturile spectatorilor. 

Hamletmachine, cunoscuta piesă a lui Heiner Müller, montată de Dragoş Galgoţiu la Teatrul Odeon, îi aduce pe scenă pe Marius Stănescu, Oana Ştefănescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihăilescu, Traian Vlas, Gelu Niţu, Ionuţ Kivu, Tiberiu Almosnino, Mugur Arvunescu, Gabriel Pintilei, Paula Niculiţă, Marian Ghenea, Laurenţiu Lazăr. Pentru interpretarea sa, Marius Stănescu şi-a adjudecat, în anul 2007, Premiul Uniter pentru rol principal. Coregrafia spectacolului îi aparţine lui Răzvan Mazilu, iar costumele sunt semnate de Doina Levintza.

Deplasarea celor două teatre este susţinută financiar de Institutul Cultural Român din Varşovia, care asigură, împreună cu organizatorii Festivalului, Fundaţia „Theatrum Gedanense", şi coordonarea publicitară şi logistică a evenimentelor.