Reîntâlnire cu Radu Anton Roman. „Bucătăria lui Radu“

Reintalnire cu Radu Anton Roman Bucataria lui Radu

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2020, ICR Lisabona propune publicului său online o reîntâlnire cu Radu Anton Roman, scriitor și om de televiziune, unul dintre cei mai importanți cercetători și promotori ai gastronomiei românești. Personalitatea lui Radu Anton Roman va fi evocată pe conturile Facebook și Instagram ale reprezentanței de la Lisabona, cu sprijinul postului de televiziune PRO TV, prin difuzarea de fotografii din arhiva familiei și fragmente din emisiunea documentară „Bucătăria lui Radu“ (din anul 2005, PRO TV), și care vor fi subtitrate în portugheză de fiica autorului, Antoaneta Roman.

Radu Anton Roman (n.19 august 1948, Făgăraș - d.29 august 2005, București) a fost jurnalist, scriitor, teatrolog, gastronom, vânător și pescar sportiv, antropolog, om de televiziune, cunoscut mai ales pentru emisiunile sale pe teme culinare.

În 1991 a fost unul dintre colaboratorii români ai lui Jacques Yves Cousteau în decursul realizării celor patru filme despre Dunăre. Radu Anton Roman și-a descoperit atunci, alături de mentorul francez, o altă vocație: explorările. Nimic nu a cercetat cu mai multă pasiune, însă, decât tradițiile românești. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei românești „Bucate, vinuri și obiceiuri românești“ (Editura Paideia).

Între 2001 și 2005 a realizat la PRO TV emisiunea documentară „Bucătăria lui Radu“ în care s-au împletit arta culinară, etnografia și folclorul din toate regiunile României și în care a fost surprinsă, cu farmec și umor, diversitatea culturală a românilor. Radu Anton Roman a reușit să transforme orice preparat culinar românesc într-o poveste în care cuvintele să devină ingrediente indispensabile. „Bucatele nu sunt neapărat niște invenții incredibile, niște fastuoase și neașteptate lucruri complet noi. Ele sunt făcute din nuanțe, o prăjeală în plus, o bucățică în minus. Toate astea înseamnă o alchimie care schimbă complet gustul și înfățișarea“.

Prietenii spun că Radu Anton Roman își lua seva și bucuria trăind în mijlocul naturii și hrănindu-se modest din bogățiile ei. Deţinea reţeta fericirii şi transforma cu succes orice moment al vieţii în bucurie. „Viaţa merită să fie sorbită picătură cu picătură, până la ultimul strop“. Radu Anton Roman s-a bucurat să împărtășească și celorlalți cunoștințele și pofta sa enormă de viață.